Att prata om sin sorg kan vara ett sätt att lindra den. Foto: Unsplash.com/Eva Renström/SVT

Läs chatten om sorg och tröst

Uppdaterad
Publicerad

Hur navigerar man genom sorgen av en anhörigs bortgång, ett tufft sjukdomsbesked eller brustna relationer? I Fråga doktorns temaprogram om sorg och tröst får vi svar från prästen Olle Carlsson och psykiatrikern Ullakarin Nyberg. Här kan du läsa hela chatten.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis här.

Se mer om sorg och tröst i Fråga doktorn på SVT Play.

Chatta om sorg och tröst

Pinnat inlägg

Vårt största tack till alla som delat sin sorg i chatten ikväll 💛 Nu avslutar vi chatten och säger tack till Olle Carlsson som svarat på era frågor.

Om du inte redan sett kvällens program om sorg och tröst kan du göra det på SVT Play när du vill. Önskar er alla en fin kväll 🕯️

Pinnat inlägg

Här finns stöd för dig som mår dåligt 💛

Jourhavande präst

Nås på larmnumret 112 (fråga efter jourhavande präst)
Öppet alla dagar kl 21–06
Webbsida

Jourhavande medmänniska

Telefon 08-702 16 80
Öppet klockan 21–06
Webbsida

Anhöriglinjen

Anhörigas riksförbund nationella stödlinje
Telefon 0200-239 500
Webbsida

Självmordslinjen

Mind är en ideell förening som jobbar med psykisk ohälsa
Telefon 90101
Webbsida

SPES

Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd
Telefon 020-18 18 00
Öppet alla dagar 19–22
Webbsida

Sorgegrupper

Träffa andra människor som förlorat en närstående
Arrangeras av Svenska kyrkan
Webbsida

1177.se

Samlar information och länkar till olika instanser som kan hjälpa vid psykisk ohälsa eller när någon har dött

Pappsen • Jag har en son som blivit lämnad av sin fru och som tagit barnen med sig. Tidigare relationer har slutat på samma vis. Jag vet att han har en stor del i detta själv, och det är så otroligt sorgligt men jag vet inte hur jag ska prata med honom, för nu är han ju också helt knäckt själv.

Ja visst är det svårt att stå bredvid sina barn och förstå saker som man samtidigt inser att man inte kan påverka! Den som är helt knäckt behöver stöd och tröst, inte goda råd, så börja där. Visa att du vill hjälpa, låt sonen bestämma vad ni ska prata om, gör dig så tillgänglig du kan. Genom att formulera sig inför en annan människa som vill väl går det ofta att komma fram till nya insikter och lösningar. Svara bara på frågor som din son ställer till dig, gör vanliga saker tillsammans och hör av dig så regelbundet du kan. Föreslå professionell hjälp om du tror att det behövs. Prata själv med en professionell person om du behöver råd för att hjälpa.

Fredde • Förlorade min kusin som stod mig nära i cancer för ett litet tag sen, hur ska jag hitta en mening med livet nu?

Så sorgligt att höra. Vad var meningen med ditt liv innan din kusin dog? Det är vanligt att inte tänka så mycket på det förrän man drabbas av en svår förlust. Det som var meningsfullt då är fortfarande meningsfullt, men färgas naturligtvis av din sorg. Det lönar sig att fundera över det och kanske kan du koncentrera dig på annat som ger mening för att vila lite från sorgen. Med tiden brukar saknaden övergå i glädje över det du och din kusin hade tillsammans, för det finns ju kvar i dig. En klok person har skrivit att "sorgen är den största ära som glädjen kan få" och det håller jag med om. Man ska vara rädd om sin sorg och behandla den som en gäst man vill väl, men som man inte vill ska dominera mitt liv. Försök balansera din saknad med påminnelser om allt du och din kusin betydde för varandra. Kärlek och gemenskap ger mening, även när vi tvingas lämna varandra.

Kelly • Min kompis i samma klass har ätstörningar, hur hjälper jag henne, jag känner mig hjälplös och jag blir så ledsen.

Så fint att du vill hjälpa din kompis! Jag önskar att jag kunde tala om för dig hur du ska göra för att bota din kompis ätstörning, men tyvärr går inte det. Ni som står bredvid ska inte vara vårdare utan vänner. Det du kan göra är att tala om att du är orolig och ledsen och att du gärna vill hjälpa till. Fråga din kompis om råd, vad vill hon ha hjälp med? Finn s det något du kan göra? Be henne berätta hur hon har det och lyssna utan att tänka att du behöver komma med goda råd eller lösningar. Ta alla chanser att berätta för henne att hon är viktig för dig och att du uppskattar er vänskap. Ätstörning leder ofta till att den som är drabbad fastnar i en egen bubbla och då är det viktigt att någon vågar knacka på. Gör vanliga saker tillsammans så att hon kan vila från sjukdomen en stund. Du behöver inte ställa krav på henne, det har hon säkert nog av från annat håll. Ditt engagemang och din goda vilja räcker långt.

Aron • Jag hade inte träffat min mamma på nästan två år nu på grund av pandemin, men jag har gjort det nu. Mamma har fyllt 80 år, och nu ser jag att hon under pandemin åldrats oerhört. Det är så sorgligt att se, jag har svårt att hantera att jag inte kunnat vara med henne under den här tiden med restriktioner.

Det är en sorg du delar med många. Att din mamma har åldrats på grund av pandemins konsekvenser visar hur viktiga vi är för varandra och att frånvaro av nära och kära kan få fysiska konsekvenser. Det går inte att kompensera för det i efterhand, men det går att prata om och det är viktigt att vi gör det så att vi värdesätter hur betydelsefulla vi är och kan vara för varandra. Det är så lätt att glömma bort.

Mamma • Hur vänjer man sig som förälder vid tanken på att dö från sitt enda svårt funktionshindrade barn, som kräver omsorg dygnet runt, till ett allt mer opersonligt och egoistiskt samhälle? Inga intresserade släktingar finns.

Du tar upp något viktigt som många brottas med, men som vi pratar alldeles för lite om anser jag. Ni är så många som gör fantastiska insatser för en älskad anhörig och därigenom sköter uppgifter som samhället rimligen borde stå för, men för att det ska ske krävs resurser och kompetens som ofta saknas. Jag har inget tillfredsställande svar att ge dig utan kan bara uttrycka min beundran för det du gör och min förhoppning om att våra beslutsfattare väljer att prioritera det här området. Jag vill också tro att alla dina goda omsorger lämnar avtryck i ditt barn som gör det lättare att orka med livet den dag du inte finns mer och att du får möjlighet att lämna din kunskap om ditt barn vidare till någon som tar över när du inte orkar eller kan bära huvudansvaret längre. Du har ju en unik kompetens!

Karin • Det finns mycket som är extremt jobbigt med att ha förlorat ett barn. Saknaden, smärtan, sorgen och alla drömmar om framtiden som försvunnit. Och så ska vi dessutom behöva ta ansvar för andras känslor!

Siv • Jag vill bara tacka för ett så bra samtal! Mycket tänkvärt och bra råd! Tack!❤️

Åke • Tack för intressanta synpunkter.

Lena • Har en son med psykisk sjukdom. Skönt att höra Olles kloka ord.

Sabina • Min man gick bort för drygt ett år sen, 49 år. Han var jättesjuk så det var inte helt oväntat. Sorgen är så svår. Ibland orkar jag ingenting, ibland är det nästan som normalt. Jag fattar inte varför det går så upp och ner när man sörjer. Varför är det så? Går det att liksom skynda på sorgeprocessen, det är så fruktansvärt jobbigt att det är såhär eller är jag normal?

Hej Sabina.

Ja sorgen är så svår och det är viktigt att vi börjar våga prata om det. Ett bra sätt att komma vidare kan var att söka upp en sorggrupp på platsen där du bor.

Varma

Olle

Så fint du beskriver sorgens berg- och dalbana, som kan vara så fruktansvärt påfrestande! Man kan verkligen önska att det gick att hoppa över några steg, men tyvärr går inte det och det lönar sig att stanna i det svåra då och då, för att sedan vila i annat som ger lite energi och glädje. Man brukar säga att sorgen är "randig" och det beror just på de här svängningarna. Forskning visar att den som har förmåga att färdas mellan sorg och glädje klarar sorgearbetet bäst, men det tar tid. Be andra om hjälp så ofta du kan och visa medkänsla med dig själv, du gör någonting nu som är oerhört betydelsefullt för ditt fortsatta liv. Glöm inte att be om professionell hjälp om du tycker att du fastnar, till exempel om sorgen gör att du inte kan sova. Du kan läsa på internetmedicin om sorg, kunskap hjälper.

Här finns stöd för dig som mår dåligt

Jourhavande präst

Nås på larmnumret 112 (fråga efter jourhavande präst)

Öppet alla dagar kl 21–06

Webbsida

Jourhavande medmänniska

Telefon 08-702 16 80

Öppet klockan 21–06

Webbsida

Anhöriglinjen

Anhörigas riksförbund nationella stödlinje

Telefon 0200-239 500

Webbsida

Självmordslinjen

Mind är en ideell förening som jobbar med psykisk ohälsa

Telefon 90101

Webbsida

SPES

Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd

Telefon 020-18 18 00

Öppet alla dagar 19–22

Webbsida

Sorgegrupper

Träffa andra människor som förlorat en närstående

Arrangeras av Svenska kyrkan

Webbsida

1177.se

Samlar information och länkar till olika instanser som kan hjälpa vid psykisk ohälsa eller när någon har dött

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet