Foto: Unsplash

Läs chatten om stomi

Uppdaterad
Publicerad

Hur fungerar det? Vilket stöd finns det? Här kan du läsa chatten med Stina Hägglund, föreläsare och som själv har stomi. Chatten var öppen måndag 14 November kl 19.00 i ca en timme. Vissa frågor besvarades live i programmet.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om stomi på SVT Play.

Chatta om stomi

Tack snälla för alla era frågor!

Om ni har fler frågor eller vill se hur livet med stomi kan se ut så kan ni följa mig och min familj på YouTube, Familjen Hägglund heter kanalen. Där delar jag med mig av livet i stort och smått, Det går även att följa mig på Instagram @StinaStils

Ha en fortsatt fin vecka!

Nu stänger chatten för ikväll, tack för att ni har chattat!

Tack också till Stina som svarat 💙

Rigmor • Hur fäster du de sydda påsarna.

Jag trär bara på dem genom en öppning på baksidan -supersmidigt :)

Björn • Hej, bra att du berättar om dina upplevelser. Jag är intresserad över att höra hur mycket bättre du blev efter att fått stomin. Har själv problem med fickor och legat på sjukhus.

Hej Björn. Jag blev radikalt bättre. Jag hade inte överlevt utan min stomioperation. Min stomi gav mig livet tillbaka! Lycka till med allt Björn, önskar att du ska få uppleva hälsa framöver!

Lena • Tack Stina för din berättelse, du är så naturlig och bekväm med din stomi. Jag tror många kommer bli stärkta av dig💚

Tusen tack Lena! Det värmer verkligen att höra :)

Benny • Är det smidigt att tömma den tömningsbara stomin i toaletten?

Ja det är supersmidigt. Snabbt går det också :)

C • Kan man fortfarande gå och simma när man har stomi?

Ja det går jättebra! Se bara till att byta påsen före och efter bad för att känna dig helt säker. Jag har aldrig varit med om läckage på ett badställe. Såklart du ska simma och bada! :)

Glenn • Går det att träna på gym

Hej Glenn! Ja det går jättebra! Jag känner flera stomiopererade som tränar på gym. Det finns till och med en man i Danmark som genomfört en ironman som stomiopererad! :)

Bosse • Var skaffar man nya påsar någonstans ?

Hej Bosse! Man tar kontakt med sin stomiterapeut och ber hen skriva ut recept åt en på stomipåsar. Sedan hämtar man ut dem på sitt apotek. Ibland kan man behöva ringa dem och be dem beställa hem det man vill ha. Själv beställer jag alltid via apotekets hemsida och kan då antingen få dem levererade direkt hem till mig eller till närmsta postombud :)

CrohnsFrida • Hur många med Crohns får oftast stomi?

Det vet jag inte exakt men vet att det är betydligt vanligare att leva med crohns utan stomi än med. Idag finns ca 45.000 stomiopererade i Sverige. Men långt ifrån alla dem har stomi på grund av Crohns sjukdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet