Kvällens yrselexperter testar utrustningen. Foto: Anton Karlsson/SVT

Läs chatten om yrsel

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 maj handlade Fråga Doktorn om yrsel av olika slag.  Efter programmet svarade läkarna och yrselexperterna Mikael Karlberg och Christian Geisler på era frågor. Läs chatten i efterhand här nedanför eller i Duo-appen.

Se Fråga doktorn på SVT Play

Chatta om yrsel

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten. Tusen tack för alla frågor och svar från Mikael och Christian, som också måste få ett extra plus i kanten för dansen! Det här var säsongens sista chatt - Fråga Doktorn är tillbaka i slutet av sommaren!

Tack för alla intressant frågor!!!

Lycka till!! Och testa "den berusade gorillans dans"!

Petra • Hej, haft flera attacker av kristallsjukan efter fall med cykel i december 2022
Senast för 4 veckor sedan och då gjordes Eplys manöver när jag besökte akuten. Det lindrade. En vecka senare var det dax igen och sedan dess gungar tillvaron i princip hela tiden. Som att vara på båt. Blir illamående ibland. Blir inte av med detta trots Epleys- vad bör jag göra. Blir trött och har svårt att koncentrera mig, kan inte se på tv längre stunder eller läsa, scrolla i flöden.

Om du inte blir tydligt yr vid lägesändringar i sängen så är nog kristallsjukan borta! Istället försöker din kropp "skydda dig" mot yrsel genom att signalera gungning mm. Försök utmana genom att besöka platser som gör dig yra och göra saker som utlöser yrsel! Då fattar din kropp att det inte är farligt längre!!!

Pyret • Jag är skelögd och har inte dunbelseende, kan detta leda till en jobbig yrsel som till och med kan leda till svimning och kräkningar

Jag är inte säker på att din skelning ligger bakom detta!

M • Kan kronisk nervsmärta i huvudet och mångårig sömnbrist påverka balansen? Har haft ostadighetskänsla och balanssvårigheter i ett halvår nu.

Absolut!!! SMärta + sömnbrist = kronisk stress = ständig "jetlag"

Louise • Kan andra delar av hjärnan förutom balanssinnet och synen också vara inblandade i att orsaka yrsel?

Ja!! Många sjukdomar inne i hjärnan kan gå med yrsel!! Och problem med "själen" ger ofta yrsel! Du är ju "ur balans"!!!

Bibbi • Tack för en bra chatt och informativt program. Dansen krönte allt

Reb • Tack för ett kanonbra program!

Lillemor • Stopp i örontrumpeterna säger läkaren därför yrsel. Stämmer det? Vad göra?

Stopp i örontumpeten kan ge vätska i mellanörat och det kan leda vidare till kristallsjuka. När man tryckutjämnar och ska stiga upp från dykning kan ett ensidigt stopp också skapa yrsel vid uppstigning. Men f ö är stopp i örontrumpeten ingen vanlig orsak till yrsel och balansrubbning. Allt beror på vad du egentligen menar med "yrsel"..

Anna • Hej Anton, släpp igenom någon fråga om hörselnedsättning, tinnitus och yrsel - hur hänger de ihop?

Eftersom både hörsel- och balanssinnet sitter i örat så hänger det ihop!! T ex Menieres sjukdom går med alla 3 symtomen. Så också vestibularissshwannom, en godartad tumör på balansnerven

Louise • Har ni sett något samband mellan covid och yrsel, antingen som symptom i den akuta fasen eller som del av post-covid-tillstånd?

Förekommer både som direkt effekt av "nervskada" under infektion och som delfenomen i Post-Covid (men då hittar vi inga specifika skador i balanssinnet)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet