Chattgrupper på Whatsapp kan exponeras på nätet. Foto: EPA/TT

Chattgrupper på Whatsapp kan spridas på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Meddelandeappen Whatsapp kan inte garantera att användarna får ha sina konversationer för sig själva. Det är nämligen möjligt att komma åt privata gruppchattar via Google, som lagrar länkadresserna.

Inbjudningslänkar till chattgrupper i Whatsapp indexeras av Google få fort de delas på offentliga internetforum utanför appen, rapporterar The Verge. Det innebär att vem som helst kan komma åt och delta i chatten om de hittar länken via Googles sökmotor.

När en person väl anslutit sig till gruppen får de tillgång till alla tidigare meddelanden och bilder, samt telefonnummer och namn på de andra deltagarna.

Uppmanar till försiktighet

I ett mejl till The Verge skriver Alison Bonny, talesperson för Whatsapp, att ”länkar som användare vill dela privat med andra personer som de känner och litar på inte bör delas på en offentlig webbplats”.

Det är inte första gången Facebookägda Whatsapp hamnar i blåsväder. Förra året upptäckte appen att flera användare fått meddelanden och samtal övervakade via ett spionprogram. Det har även visat sig att funktionen för att radera inlägg och bilder ur chattkonversationer bara tar bort bilderna ur chattfönstret men inte lokalt på Iphone-enheterna, vilket har upprört användare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.