Foto: Christine Olsson, TT

Chef på Försäkringskassan var jävig

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans före detta kommunikationsdirektör Jonas Lindgren agerade så felaktigt att han riskerade att sparkas, om han inte sagt upp sig själv. Det visar myndighetens egen utredning.

En internutredning startades efter två anonyma anmälningar till Försäkringskassans visselblåsarfunktion. Enligt dem anställde Lindgren sin sambo till en hög chefsposition underställd honom själv. Tidningen Expressen skrev om historien och i förra veckan lämnade Lindgren sin tjänst.

Enligt utredningen var Jonas Lindgren jävig: ”Gruppens bedömning är att agerandet efter tillsättningen i så hög grad strider mot regelverket att det ger grund för uppsägning av personliga skäl”, heter det i utredningen.

Men eftersom Lindgren själv valde att lämna sitt jobb blir det inte aktuellt med några disciplinära åtgärder.

Flickvännen lyftes under Lindgrens tid upp till chef för kundkommunikation, och höjde sin månadslön med 10.000 kronor, enligt Expressen.

Personalchefen var formellt kvinnans chef, men Lindgren attesterade hennes lön och utlägg. I praktiken var han därmed hennes arbetsledare och jävssituationen var inte löst, enligt myndigheten. Försäkringskassan anser dock inte att Lindgren är skyldig till tjänstefel, och väljer att inte lämna in en åtalsanmälan.

Eliasson: Utomordentligt allvarligt

– Det vår HR-chef, vår rättschef och vår säkerhetschef kommit fram till är att det han (Jonas Lindgren) gjort med att attestera sin flickvän är allvarligt, så allvarligt att han, om han hade varit kvar hos oss, så hade det kunna leda till uppsägning. Men det är inte av den digniteten att det är brottsligt. Och eftersom han redan har sagt upp sig avskrivs utredningen, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

Eliasson säger att den här affären lärt honom att han som chef behöver ställa fler kontrollfrågor. Men när det gäller Jonas Lindgrens attester av flickvännen tycker Dan Eliasson inte att han agerat felaktigt. Det är Jonas Lindgren som inte följt instruktionen.

– Jag gav kristallklara order: kommunikationschefen arbetsleder inte en chef som han har en relation med, säger Eliasson.

Internutredningens slutsatser

Försäkringskassans internutredning mot förre kommunikationsdirektören Jonas Lindgren konstaterar bland annat att ”Även om Jonas Lindgren inte fattade det formella beslutet om tillsättningen av NN var han i praktiken hennes arbetsledande chef. NN ingick i hans ledningsgrupp och han attesterade löpande hennes arbetstid och slutattesterade också en större faktura för en utbildning.”

Myndigheten ser också allvarligt på att en annan hög chef försökt ta reda på vem som läckt uppgifterna om Lindgren. Denne är nu ”försatt ur tjänst” och Försäkringskassan har anmält fallet till Statens ansvarsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.