DN: Chef på försvaret hade påhittad bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

En person med en central roll på Försvarsmaktens högkvarter har ljugit om sina meriter, avslöjar Dagens Nyheter. Försvarsmakten bekräftar att mannen lämnat falska uppgifter om sina meriter.

Mannen påstår att han är en brittisk krigsveteran som har deltagit i hemliga operationer på Irland och blivit nedskjuten över Irak. Enligt tidningen är mannens militära karriär påhittad, men det har inte hindrat att han presenterat den för både sina kolleger och på sin meritförteckning.

Enligt DN har han har bland annat påstått sig varit attackpilot och helikopterpilot samt kommendörkapten inom den brittiska flottan, men det är uppgifter som Royal Navy inte kan bekräfta för tidningen.

Säkerhetsklassad

Mannen, som flyttade till Sverige i början av 00-talet, har varit civilanställd. Men i sin roll som chef vid Högkvarterets insatsstab har han arbetat med att analysera det svenska försvarets styrkor och svagheter. Tjänsten har inneburit ”rådgivning till chefer på högsta nivå” och enligt uppgifter till DN har han under perioder varit placerad i högsta säkerhetsklass.

Först hösten 2019 började det väckas frågor internt kring äktheten i mannens cv, och en intern utredning drogs igång. Försvarsmaktens personaldirektör bekräftar att mannen lämnat falska uppgifter bland sina meriter, men vill inte specificera vilka.

DN:s granskning visar att försvarschefens utsagor innehåller en rad felaktigheter som borde varit enkla att upptäcka.

På sociala medier skriver han bland annat dramatiskt om hur hans brittiska helikopter blev nedskjuten över Irak under Gulfkriget 1991, och att han var den ende ombord som överlevde. Bilderna uppges i stället visa en amerikansk helikopter.

Arbetsbefriad

En annan bild, som enligt mannen visar hur han landar en helikopter på ett brittiskt fartyg i hårt väder, är i själva verket en skärmdump från en videoinspelning av en övning med danska flottan.

I mars i år blev försvarschefen arbetsbefriad med omedelbar verkan och en månad senare upphörde anställningen. I överenskommelsen med Försvarsmakten ska han enligt DN ha fått sex månadslöner i ett engångsbelopp.

Mannen själv säger till DN att han lämnade Försvarsmakten av personliga skäl och att det inte hade något att göra med de frågetecken som uppstått kring hans bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.