Jan de Markesse, chef totalförsvarets skyddscentrum. Foto: TT/SVT

Försvarschefen: ”Frivillighet ger oss de mest motiverade”

Uppdaterad
Publicerad

Hos försvarsmakten är återinförd värnplikt ett välkommet besked. Mönstringen blir könsneutral. Det kommer inte vara någon kvotering utan fri vilja kommer ligga till grund för de som deltar i den militära grundutbildningen med värnplikt, enligt Jan de Markesse, chef totalförsvarets skyddscentrum.

– Frivillighet är toppen. Vi får de bästa, de som är mest intresserade och motiverade att göra det här, säger Jan de Markesse.

Det finns ju en stereotyp bild av att militären bara vill ha män med stora muskler?

Värnplikt

– Vi ska inte se bilden utav hur det var förr. Vi har ett annat samhälle idag och det här kommer att matcha det samhället.

Jan de Marksesse är chef på totalförsvarets skyddcentrum i Umeå som är försvarsmaktens kunskapcentrum för skydd mot strålning, smitta och gift. De ska kunna verka tillsammans med både militära förband och andra samhällsresurser inom totalförsvaret.

Förhoppning om stabilitet

Värnplikten har varit vilande under en tid, hur ser du på det?

– Jag vill inte titta tillbaka och ha synpunkter på just den biten, mig spelar det ingen roll, men man ser att vi har haft svårt att nå upp till de volymer som försvarsmakten behöver för att försörja vår verksamhet, säger Jan de Markesse och fortsätter:

– Med det här beslutet får vi ett bra komplement som också är oberoende av yttre förutsättningar. Det kommer att ge stabilitet framöver.

Titta: Försvarsministern: ”Det är ett nytt säkerhetspolitiskt läge”

Är man för sent ute?

– Försvarspolitik och säkerhetspolitik innebär ofta långsiktigthet, vi pratar ibland 10 år. Och ett försörjningssystem kompletterat med värnplikt innebär att vi får den långsiktighet som krävs i de här sammanhanget.

13.000 kallas till mönstring

Totalt kommer cirka 13.000 kallas till mönstring, vilket inkluderar både frivilliga och de som är uttagna med plikt. Efter mönstringen väljs slutligen cirka 4.000 ut för att göra militär grundutbildning med värnplikt.

– Det är inte någon större del av den totala årskullen som blir berörda av det här. Men det är fullt tillräckligt för oss i det här läget.

Läs också: Gymnasieelever om värnpliktsbeskedet

Jan de Markesse säger att många bekräftar att värnplikten varit en bra period i livet.

– De frivilliga vi har här hos oss bekräftar att det är ett bra jobb, det finns en gemenskap, man får en bra utbildning och blir rustad för framtida uppgifter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet