Det kräver de myndigheternas chefer Curt Malmborg och Mats Sjöstrand i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag. De tycker att det är orimligt att dagens sekretesslag förhindrar kontroller vid misstänkt fusk.
Som exempel nämner de familjer, som på pappret är skilda men där ena parten skenskriver sig på en adress för att den andra felaktigt ska ska få bostadsbidrag.
Viktigt för tilltron
Det finns stora pengar att hämta med ökad kontroll. Enbart de uteblivna skatteintäkterna från landets svartarbetare beräknas till mellan 60 och 70 miljarder kronor per år, enligt SVT Aktuellt.
-Det är viktigt för tilltron till systemen att de som försöker fuska med skatter eller bidrag inte kan göra det, säger Mats Sjöstrand, generaldirektör Skatteverket, till Aktuellt.
Men det är en känslig fråga. Sekretesslagen finns till för att skydda medborgarnas personliga integritet. De båda myndigheternas förslag innebär att det skyddet naggas i kanten.
-Så länge myndigheterna kan samarbeta och så länge myndigheterna håller på sekretessen så är faran mycket liten, säger Mats Sjöstrand.
Risker med ökad kontroll
Pär Ström, it-strateg och författare, anser att det ändå finns risker med ökad kontroll.
-Det jag tycker att man ska se upp med är om man börjar bredda den här samkörningen till uppgifter som inte är inkomna genom myndighetsutövning, säger han.
Registrera byggarbetare
Under de senaste åren har byggbranschen fått ökade problem med oseriösa entreprenörer och bemanningsföretag och därmed ett allt sämre rykte.
Men genom att införa obligatorisk registrering av alla Sveriges byggarbetare och sedan låta granskande myndigheter ta del av uppgifterna hoppas man nu kunna sanera branschen inifrån. Men även här är det den personliga integriteten som blir lidande.
-Alla som jobbar inom byggbranschen ska känna att det här är en juste och bra bransch. Vi ska stoppa utvecklingen där allt fler ifrågasätter ärligheten och många förknippar byggbranschen med svartjobb, säger Hans Tilly, förbundsordförande för Byggnads.