Efter en ändring i produktionen säljs chokladdrycken för hundratals kronor på nätet. Arkivbild. Foto: Jurek Holzer/TT, Izabelle Nordfjell/TT

Chokladdrycken Oboy slut – säljs för tusentals kronor på nätet

Uppdaterad
Publicerad

I somras såg vi hur priset på fläktar steg ordentligt efter att de tagit slut i butik, och privatpersoner började sälja vidare sina för höga belopp. Och nu ser samma sak ut att hända med chokladdrycken Oboy, som nu säljs för tusentals kronor på olika hemsidor.

I fredags rapporterade Aftonbladet att chokladdrycken Oboy hade försvunnit från hyllorna på grund av en teknisk förändring i produktionen. Nu försöker privatpersoner sälja sina Oboy-burkar för hundratals, och i vissa fall även tusentals kronor på olika hemsidor.

– Direkt när jag la upp den var det en som ringde och frågade om jag var dum i huvudet. Men många har hört av sig. Det är tomt i affärerna, och efterfrågan och tillgång styr ju, säger Partik Lundberg som är en av många som nu säljer sina paket på nätet.

Patrik Lundberg hade ett paket hemma när han läste om bristen, och tänkte att han lika gärna kunde testa att sälja det.

– Folk är väl galna så länge det gäller socker. En del betalar vad som helst för Oboy tydligen, säger han och skrattar.

Långt ifrån ensam

Det är inte bara Lundberg som tagit tillfället i akt.

– Jag läste att den började ta slut, och då gick jag in och såg alla annonser. Jag hade haft ett paket sen början av sommaren och drack den aldrig, så jag tänkte att jag lika gärna kunde lägga upp den, säger en annan säljare som vill vara anonym.

Flera butiker som SVT har pratat med säger att de fortfarande har slut på produkten, och Aftonbladet rapporterar att det ännu inte finns någon prognos för när den kan vara tillbaka. Oboy är inte den enda chokladdrycken på marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.