Fläktbristen på varuhusen gör att priserna mångdubblats på säljsajter. Foto: SVT

Fläktar säljs till extrempriser i hettan

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få tag i fläktar i butiker runtom i Sverige. Det har gjort fläktarna mycket attraktiva på andrahandsmarknaden, där priserna många gånger trissats upp – ibland till ibland närmare det tiodubbla av fläktens ursprungspris. Men att sälja fläktar till så höga priser är inte olagligt.

Den långa ihållande värmeböljan har lett till att många varuhus sålt slut sina lager av fläktar, något vi tidigare har rapporterat om. Och att det är den höga efterfrågan som drivit upp priserna på andrahandsmarknaden är ingenting det hymlas med på säljsajterna.

En säljare på en säljsajt skriver: ”Den sista fläkten i varuhus har jag nu i min besittning. Säljes till högsta bud! Det är en suverän fläkt med fjärrkontroll och hela rubbet. Först till kvarn”

Inköpspriset för fläkten är 179 kronor. Säljaren begär 1 500 kronor.

En annan säljare lägger ut bilder på en fläkt och skriver: ”Nu säljer jag min golvfläkt p.g.a. att efterfrågan är så hög.” Utgångspriset för fläkten är 1 500 kronor. Precis samma fläkt såldes tidigare för 50 kronor.

Säljare: Jag tjänar mina pengar

SVT Nyheter Väst ringer upp en man som annonserat ut både bordsfläktar och golvfläktar. Priset är över tusen kronor. I butik kostar fläkten några hundra kronor.

Tycker du att du handlade rätt när du la upp dem till försäljning för ett sådant pris?

– Eftersom efterfrågan är så stor gör det inte mig någonting. Jag tjänar ju mina pengar. Jag jämförde med andra priser. Det är inte så att jag har tvingat någon att köpa dem.

Tycker du att det är rimligt att sälja fläktarna för så pass mycket högre pris än vad du köpte dem för?

– Nej, absolut inte. Men... efterfrågan är så pass hög... så det är inte acceptabelt men okej.

Inte olagligt

– Rent juridiskt är det svårt att ifrågasätta det här. Sedan kan man diskutera det moraliska och det etiska, säger Cassandra Larsson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Att sälja fläktar, eller vilken annan vara som helst, till högt pris är inte olagligt. Om du som privatperson köper en vara från ett företag finns det hårda regler som reglerar pris, reklamation och ångerrätt. Konsumentköplagen är dessutom tvingande till konsumentens förmån.

För köp mellan privatpersoner gäller däremot köplagen, som inte är tvingande. I princip får köparen och säljaren komma överens om vilket pris eller vilka villkor som helst mellan varandra.

– I Sverige råder avtalsfrihet. När det gäller den här typen av köp så är prissättningen fri, så man får i princip ta ut hur höga priser man vill. Men jag hade ingen aning om att det har blivit så här på marknaden. Att det är så här extremt, säger Cassandra Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet