Grisbonden Henrik Nilsson har sin gård utanför Ystad. Foto: SVT

Trots sommarens torka – grisbonden Henrik ser ljust på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Henrik Nilsson drabbades hårt av förra årets torka. Men trots det ser han positivt på framtiden, och har själv förberett sig väl inför sommaren.

Sommarens torka tog hårt mot de svenska bönderna. En av de drabbade är grisbonden Henrik Nilsson, som har sin gård utanför Ystad.

– Det var väldigt påfrestande när vi inte fick någon nederbörd och såg att skörden uteblev, säger han. 

Rekordvärme 2018

Ser ljust på framtiden

Men Henrik ser ljust på framtiden, och han har själv förberett sig inför den kommande sommaren på flera sätt – bland annat med att planera ett bevattningssystem.

– Jag ser positivt på framtiden, och jag tror att vi i Sverige kommer att kunna producera mat av bra kvalitet i många år framöver. Mina tips är att man har bra koll på sin ekonomi, att man har flera ben att stå på och att se över bevattningsmöjligheter – jag ska till exempel bygga en damm.

”Vi har sett många nya innovationer”

Lantbruksbarometern från LRF Konsult, som släpptes idag, visar också att många bönder ser ljust på framtiden. Christine Andersson är affärsrådgivare på LRF Konsult, och hon berättar att torkan bidragit till samarbeten mellan bönder.

– Vi har sett många nya innovationer och samarbeten, vilket är väldigt positivt inför framtiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet