Arkivbild. Foto: Christine Ohlsson/TT

Lerums kommun häver bevattningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Lerums kommuns vatten var en följetong under sommaren med kritiskt låga vattennivåer och larm om bakterier i vattnet. Nu häver kommunen bevattningsförbudet.

Det var flera händelser som väckte stor uppmärksamhet i Lerums kommun gällande deras vatten. Det handlade om larm om koliforma bakterier där invånarna uppmanades att koka sitt vatten för mat och dryck, om ett vattenkraft verk som tömdes helt på vatten och om historiskt låga grundvattennivåer.

Nu meddelar kommunen att bevattningsförbudet är hävt. ”Det innebär att abonnenter nu kan återgå till normal konsumtion av dricksvattnet” skriver kommunen på sin hemsida. Information om beslutet har också skickats ut till alla kommuninvånare i ett sms.

Rekordvärme 2018

Historisk torka

De höga temperaturerna och torkan under sommaren fick nivåerna för grundvatten och ytvatten att sjunka kraftigt. I Lerums kommun närmade sig gränsen för hur mycket vatten de får ta ur Öxsjön och Stamsjön.

Nu är besked ett nivåerna har nått en godtagbar nivå. Komunnen skriver: ”Vattentäkterna har nu nått nivåer, vilka VA-enheten bedömer som tillräckliga för att häva bevattningsförbudet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet