Foto: TT

Lerum har fortfarande vattenproblem

Uppdaterad
Publicerad

Lerums kommuns vatten har varit en följetong under sommaren. Vattennivåerna är fortfarande kritiskt låga, men en positiv nyhet är att det nu är fritt fram att bada i sjön Aspen igen.

Det råder fortfarande ett skärpt bevattningsförbud i Lerums kommun. Det innebär att du inte lov att använda kommunalt dricksvatten till:

  • bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang, vattenspridare, eller vattenkanna.
  • bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner, vägar och liknande.
  • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • att exempelvis tvätta fasader, tak, altaner med mera. Fordon får endast tvättas i biltvätt.
Lerum

– Nivåerna på ytvattentäkterna till Lerums vattenverk är fortsatt på låg nivå. Regnet har inneburit att nivåerna inte sjunker. Även grundvattnet är på låg nivå vilket påverkar vattenverken i Sjövik och Gråbo, säger Mattias Jansson, kommunikatör på Lerums kommun.

Nu hoppas Lerums kommun på en regnig höst.

– Det krävs mycket regn under lång tid för att komma upp i normala nivåer.

Algblomning

Tidigare i veckan avrådde Lerums kommun även från bad vid Aspens badstrand på grund av algblomning. På fredagen visade nya prov inga spår av algblomning och det är nu fritt fram för bad igen.

Turerna kring Lerums vattenproblem sommaren 2018

  • Det började med ett bevattningsförbud, som infördes den 12 juli. Detta för att grund- och ytvattentäkter har sjunkit fort under den varma och torra början på sommaren.  
  • 18 juli havererade vattenverket i Öxsjön och tömdes helt på vatten. Något larm om driftstoppet skickades aldrig ut från säkerhetssystemet.  
  • Dagen efter, 19 juli, upptäcktes förhöjda halter av E-colibakterier i det kommunala dricksvattnet och kommunen uppmanade invånarna att koka vattnet.  
  • Några dagar senare, 23 och 24 juli, kom rapporter om att ett hundratal personer hört av sig till kommunen och sagt att de blivit sjuka efter vattenhaveriet. Kommunen kommenterade att det inte säkert kunde kopplas till problemen på vattenverket och att mängden sjuka personer inte var ovanlig jämfört med hur det vanligtvis är på sommaren. ”I detta väder när det är varmt och rötmånad, kan det vara vad som helst”, sa Annika Andersson, verksamhetschef för kommunens vatten- och avloppsenhet då.  
  • Den 30 juli meddelade Lerums kommun att grundvattennivåerna var historiskt låga i kommunen och att man närmade sig gränsen för hur mycket vatten man får ta ur Öxsjön och Stamsjön.  
  • Kokningsrekommendationen för dricksvatten hävdes så den 3 augusti, men kommunen uppmanade fortsatt att invånarna skulle vara sparsamma med vattnet på grund av de låga vattennivåerna.  
  • 6 augusti skärptes bevattningsförbudet. Det innebär att invånarna inte heller får använda vattenkanna för att vattna med. Orsaken till det skärpta bevattningsförbudet var att vattennivåerna fortsatt sjunka.  
  • Den 14 augusti kom beskedet att Lerums kommun avrådde från bad nära stranden vid Aspens badplats på grund av algblomning.  
  • Den 17 augusti meddelade Lerums kommun att nya prover inte visat några spår på algblomning. Därför upphävdes rekommendationen om att inte bada nära strandkanten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet