Foto: Polisens förundersökning/Björn Larsson Rosvall TT

Kidnappades och torterades av kriminellt gäng – nu startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag började rättegången mot de sex män och en kvinna som åtalas för bland annat kidnappning, penningtvätt och synnerligen grov misshandel. Målsägande är två män – 38 och 39 år gamla – från Östergötland.

Bakgrunden till brotten är att den 39-årige östgöten haft en skuld på 450.000 kronor som till viss del betalats av, men som hamnat i den undre världen för indrivning. Enligt åklagarens bevisning åkte han och en 38-årig bekant till Floda i Lerums kommun fredagen den 22 februari i år. Där skulle skulden diskuteras med indrivarna.

Misshandlades med stekpanna och borrmaskin

Men östgötarna kidnappades istället av fyra av de åtalade – 37, 36, 27 och 25 år gamla – och hölls under helgen fångna i en fastighet i Floda. Männen har kopplingar till ett kriminellt gäng i Göteborg.

37-åringen och 27-åringen är åtalade för synnerligen grov misshandel. Enligt polisens förundersökning misshandlades 39-åringen med en stekpanna och en borrmaskin/skruvdragare. 39-åringen borrades ytligt i en hand, en arm och i bägge knäna.

38-åringen skadades inte fysiskt av kidnapparna.

Enligt polisens utredning så flydde östgötarna tidigt på söndagsmorgonen efter att ha övermannat en sovande kidnappare som skulle hållit vakt. De lyckades få med sig mobiltelefoner och kunde sedan larma polisen.

Vill inte medverka i utredningen

Bägge kidnappningsoffren valde tidigt att inte medverka i utredningen, men åklagaren har drivit ärendet med hjälp av bevisning som bekräftar händelserna i Floda.

– I det här fallet så har vi fått initiala uppgifter i samband med det larmsamtal som brottsoffren ringer in. De lämnade också uppgifter till polis och ambulanssjukvårdare som kommer till platsen, säger kammaråklagare Daniel Larson till SVT Nyheter Öst.

Sent på söndagskvällen den 31 mars så sprängdes en dynamitladdning på en altan i ett villaområde i Motala och orsakade omfattande skador på det drabbade huset. De boende är närstående till en av östgötarna.

– De utsattes för ett sprängattentat under tiden som vår utredning pågick. Vi kopplar självklart samman detta, säger Daniel Larson.

För många för Alingsås tingsrätt

Det är Alingsås tingsrätt som har ärendet, men där har man inte plats för en sådan här omfattande förhandling med så många åtalade vid samma tillfälle. Rättegången hålls därför i Göteborgs tingsrätt.

Rättegången inleddes idag och man räknar med fem eller sex förhandlingsdagar fram till den 10 eller 11 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.