Dynamitladdningen orsakade stora skador på villan i Motala. Arkivbild. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Sju åtalas för brutal kidnappning av två östgötar

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer – sex män och en kvinna – åtalades idag vid Alingsås tingsrätt för bland annat kidnappning, penningtvätt och synnerligen grov misshandel. Brottsoffer är två personer hemmahörande i Östergötland.

Bakgrunden till brotten är att en av östgötarna haft en skuld som hamnat i den undre världen för indrivning. De sju åtalade, som är i åldrarna 22 till 41, har kopplingar till ett kriminellt gäng i Göteborg.

Brottsoffren har valt att inte medverka i utredningen, så åklagaren har drivit ärendet med hjälp av bevisning som bekräftar händelserna den 22-23 februari 2019 i Floda.

– I det här fallet så har vi fått initiala uppgifter i samband med det larmsamtal som brottsoffren ringer in. De lämnade också uppgifter till polis och ambulanssjukvårdare som kommer till platsen, säger kammaråklagare Daniel Larson.

Explosion i Motala

Sent på söndagskvällen den 31 mars så sprängdes en dynamitladdning på en altan i ett villaområde i Motala och orsakade omfattande skador på det drabbade huset. De boende är närstående till ett av brottsoffren.

– De utsattes för ett sprängattentat under tiden som vår utredning pågick. Vi kopplar självklart samman detta, säger Daniel Larson.

Åklagaren beklagar att brottsoffren inte vågar berätta, men har förståelse för att det är obehagligt att ange grovt kriminella med stort våldskapital.

Misshandel ”med tillhygge och maskindrivet verktyg”

Av de sju brottsmisstänkta åtalas fyra män – 37, 36, 27 och 25 år gamla – för människorov och grovt olaga tvång. Händelsen ska ha inträffat under en helg i slutet av februari i år och brottsoffren hölls fångna i en fastighet i Floda.

37-åringen och 27-åringen är åtalade för synnerligen grov misshandel. Åklagaren skriver i åtalet att männen ”misshandlat XXX med ett flertal slag och sparkar, delvis med tillhygge och maskindrivet verktyg”.

Enligt polisens förundersökning användes en stekpanna och en borrmaskin/skruvdragare vid misshandeln av ett av brottsoffren, en 39-årig man. Mannen borrades ytligt i en hand, en arm och i bägge knäna. Det andra brottsoffret skadades inte fysiskt av kidnapparna.

39-åringen har i förhör uppgivit att han lånat 450.000 kronor av en person han inte vill uppge namnet på. Skulden hade sedan sålts vidare och skulle drivas in av de nu åtalade.

Åklagaren tror på fällande domar

37-åringens 35-årige bror åtalas för medhjälp till människorov och grovt olaga tvång. En 41-årig kvinna och en 22-årig man åtalas för penningtvättsbrott.

Utredningen är omfattande och åklagaren tror på fällande domar.

–  Som åklagare har man en liten uppförsbacke när målsäganden inte vill medverka. Men i det här fallet så har vi fått initiala uppgifter i samband med larmsamtal och uppgifter till polis och ambulanssjukvårdare och de uppgifterna stödjs väldigt mycket av den utredning vi genomför. Därför kan jag förvänta mig här att det blir en fällande dom, säger Daniel Larson.

Rättegången inleds den 9 september i Göteborgs tingsrätt och man räknar med fem eller sex förhandlingsdagar fram till den 10 eller 11 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.