Spara på vattnet, lyder kommunens uppmaning till invånarna. Foto: TT

Historiskt låga grundvattennivåer i Lerum

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare uppmanas invånare i Lerum att koka sitt dricksvatten. Nu meddelar kommunen att grundvattennivåerna är historiskt låga, och att det finns risk för brist på dricksvatten.

De höga temperaturerna och torkan har fått nivåerna för grundvatten och ytvatten att sjunka. I Lerums kommun närmar man sig gränsen för hur mycket vatten man får ta ur Öxsjön och Stamsjön.

– Öxsjöns gräns når vi om en vecka. Stamsjöns gräns når vi om tre veckor, skriver kommunikatören Emma Söderblom i ett pressmeddelande.

Vattentankar kan placeras ut

Så länge Lerums vattenverk är igång kan kommunens invånare förses med dricksvatten. Skulle det bli allvarlig brist på vatten kommer vattentankar att placeras ut på flera platser i kommunen. Hit ska invånarna kunna komma för att hämta vatten.

Det är därför viktigt att ha kärl som rymmer större mängder vatten hemma.

Uppmanas att spara

En person förväntas kunna klara sig på 3-4 liter vatten per dygn om en kris skulle uppstå. Mängden ska räcka till matlagning och basal hygien. Spolning i toaletter ska kunna göras med sjövatten.

I nuläget uppmanar Lerums kommun invånarna att spara på vattnet genom att undvika att diska under en rinnande kran, att diska och tvätta med fulla maskiner och att inte låta kranar och duschar vara på i onödan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet