Bostadsrättsföreningen i Floda gjorde nåt unikt. Man satte upp elladdstolpar till samtliga hushåll – innan en enda boende körde elbil. Foto: SVT

I Floda satsas det på elbilar

Uppdaterad
Publicerad

En bostadsrättsförening i Floda gjorde något unikt. De satte upp elladdstolpar till samtliga hushåll, trots att inte en enda boende körde elbil.

Ingen i bostadsrättsföreningens styrelse, inte ens ordföranden, kör elbil. Ändå satte man upp 88 laddstationer, en till varje hushåll i samfälligheten. Någon måste ju börja resonerade man.

– Det är ju en risk vi har tagit. Men antingen fick vi ju säga att ”ni kan inte ha elbil här” eller så tar vi det här steget, säger Matthias Schmitz, som ledde arbetsgruppen som fixade elladdningen till Humlevägens samfällighet i Floda.

Lerum

Föreningen har fått stöd

För att 88 elbilar ska kunna sättas på laddning vid samma tid, i samma garagelänga, så har föreningen tvingats att dra ny elkabel och höja hela elsystemets kapacitet. En kostnad på 10 000 kronor per hushåll. En kostnad som skulle varit det dubbla om inte föreningen sökt och fått stöd från Naturvårdsverkets klimatkliv.

Men nu när allt är på plats så är föreningens ordförande nöjd med resultatet.

– Det är lite roligt att vara bland de första som gjort något sånt här, säger Matthias Schmitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet