Foto: TT, Lerums kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ännu oklart varför varningssignal uteblev i Lerum

Uppdaterad
Publicerad

Det är forfarande oklart varför vattenverket i Öxsjön i Lerum stannade natten mot i går och att dessutom varningar till driftspersonal uteblev.
– Jag ser allvarligt på att de säkerhetssystem som vi förlitar oss på inte fungerar, säger Annika Andersson, verksamhetschef på teknisk service i Lerums kommun.

Som SVT Nyheter Väst rapporterade om i går så stannade vattenverket i Öxsjön under natten mot onsdagen och blev därför helt tömt på vatten, vilket systemet inte larmade om:

– Det var en larmöverföring som inte fungerade, men orsaken till det vet vi ännu inte. Hade vi inte fått andra problem i dag så hade vi kunnat gå vidare med en lösning för vår teknik som inte håller måttet, säger Annika Andersson, verksamhetschef på Lerums kommun.

Manuell bevakning

De andra problemen hon syftar på är den förhöjda halten av E-colibakterier som kommunens vatten visade sig innehålla efter att vattenförsörjningen börjat fungera igen.

– Vi har ökat provtagningen på ledningsnätet, men det tar några dagar att få provresultat. Så tyvärr får kommuninvånarna kämpa på med kokning av vattnet tills vidare.

Enligt henne sköts nu bevakningen av vattenförsörjningen manuellt tills de tekniska problemen är lösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet