Foto: TT

Efter vattenhaveriet i Lerum – mellan 20 och 30 personer anmälda sjuka

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags förra veckan vaknade Lerumsborna upp utan vatten i kranen. Det visade sig att det lokala vattenverket hade slutat producera vatten – och ingen visste om det. Sedan dess har invånarna uppmanats att koka sitt vatten och i dag meddelar man att flera personer anmält sig sjuka.

Det var under natten till onsdagen förra veckan som ett UV-ljus i Lerums vattenverk ska ha havererat. Ljuset finns där för att döda farliga bakterier i vattnet – och om de slutar fungera stänger systemet av sig självt.

– Vattenverket stängs ner automatiskt för att det inte ska leverera vatten som inte är säkert, säger Annika Andersson vid VA-enheten i Lerum.

Lerum

Men i en sådan händelse ska den som är jourhavande driftansvarig få ett larm – något som inte fungerade i detta fallet. Annika Andersson försäkrar att bristen handlar om ett fel i systemet och inte om mänsklig brist.

– Nej, det var ingen personalfråga, utan när vi tittade igenom våra system så kunde vi se att det inte gick iväg ett larm som det är tänkt. Nu har vi förstärkt våra manuella rutiner och installerat ytterligare ett larm för att det inte ska hända igen, säger hon.

Andra bakterier

Under måndagen meddelade Lerums kommun att man fått resultat på de senaste proverna av vattnet. Det visade sig att nivåerna av e. colibakterier var låga. I stället var det nu koliforma bakterier som låg över det acceptabla värdet.

– Vi är väldigt ledsna över att kommuninvånarna får det här extra besväret med att koka vattnet, men det är för deras eget bästa.

Kommunen har själva gått ut och meddelat invånarna att man ska höra av sig till dem om man blivit sjuk. Hittills har mellan 20 och 30 personer hört av sig, berättar Annika Andersson.

– De har anmält att de inte mår bra, men i detta vädret när det är varmt och rötmånad, det kan vara vad som helst.

Håller tummarna

För att vattnet ska kunna drickas igen behöver kommunen ta två godkända prover i rad, och det tar två dagar att få fram provresultaten. Men Annika Andersson är försiktigt optimistisk.

– Jag vill inte att Lerumsborna ska vara oroliga att det kommer att hända igen nästa vecka. Samma sak kommer inte att hända en gång till.  Nu hoppas vi att vi i slutet på veckan ska ha fått två prover som är godkända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet