Foto: TT

Boende i Lerum behöver inte koka vattnet längre

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredagen slipper Lerumborna koka sitta vatten. Vattnet har varit otjänligt i över två veckor efter ett haveri på Lerums vattenverk.

På fredagen meddelade Lerums kommun att man häver rekommendationen till invånarna att koka sitt dricksvatten. Detta efter att VA-enheten gjort mätningar på vattnet och fått tre provsvar som alla varit utan anmärkningar.

– Nu är det fritt fram att dricka vattnet. Man blir inte sjuk om man dricker det, säger Mattias Jansson, kommunikatör på Lerums kommun.

Flera orter drabbades

Det var för mer än två veckor sedan som ett haveri inträffade på vattenverket i Lerum, vilket ledde till att vattnet blev otjänligt på orterna Lerum, Stenkullen, Olstorp, Stannum, Floda och Tollered. Sedan dess har de boende fått koka sitt dricksvatten för att undvika att bli sjuka.

– Det har tagit lite tid därför att man måste ha minst två godkända prover. I det här fallet tog vi hjälp av Livsmedelsverkets expertgrupp och tog tre prover. Rekommendationen om att koka vattnet är också en försiktighetsåtgärd, säger Mattias Jansson.

Över 100 personer insjuknade

Trots det har över 100 personer hört av sig till kommunen sedan de blivit magsjuka. Mätningar av vattnet visade att det framför allt handlade om höga värden av koliforma bakterier.

– Samtidigt ska vi säga att det har inte varit onormalt många som insjuknat om man jämför med tidigare tillfällen, säger Mattias Jansson.

Hur säkra kan Lerumsborna vara på att det inte uppstår fler problem med vattnet?

– Vi kan inte lova något. Saker kan hända. Om någon som är magsjuk kommer i kontakt med en vattentäkt så sprider det sig snabbt, till exempel. Men nu kan man dricka vattnet i alla fall.

Fortfarande bevattningsförbud

De boende i Lerum uppmans dock fortsatt att vara sparsamma med sitt vatten, eftersom vattennivåerna i kommunen är mycket låga.

– Bevattningsförbudet råder fortfarande. Det är viktigt att påpeka, säger Mattias Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet