Civil försvarsuppbyggnad kräver bättre styrning

Uppdaterad
Publicerad

Det civila försvaret i Sverige saknar ett tydligt ledarskap och det måste rättas till nu när den civila beredskapen ska förstärkas vid sidan av den militära. Det säger en av landets ledande experter på totalförsvaret till SVT. Och regeringens ansvariga minister håller med.

– Vi behöver en tydlig ledningsstruktur och vi behöver en långsiktig finansieringsplan som kanske sträcker sig upp till tio till tjugo år, säger docent Fredrik Bynander på Försvarshögskolan.

Fredrik Bynander är chef vid Centrum för totalförsvar och samhällets beredskap vid Försvarshögskolan. Han menar att det mest angelägna just nu för att bygga upp den civila beredskapen är en bättre styrning i kombination med tydligare besked om vad och hur mycket pengar man ska satsa.

Justitieminister Morgan Johansson (S), som är ansvarig minister för den civila beredskapen, håller med om att den otydliga styrningen är ett problem.

– I dag är det så att mycket av allt det här är uppdelat på olika myndigheter och det finns heller ingen särskilt utpekad myndighet som har ett huvudansvar. Visst är det så att det har varit en brist men det är sådant vi nu vill åtgärda, säger Morgan Johansson.

”Finns ett motstånd i hela systemet”

Nu jobbar man utifrån en utredning som lades fram till regeringen för ett drygt år sedan. Här föreslås bland annat att flera regioner slås ihop i större beredskapsregioner.

Oavsett vilken modell man väljer så menar Fredrik Bynander att det kan det kan bli en tuff uppgift att genomföra den. Myndigheter, regioner, kommuner och även privata aktörer måste vara nämligen vara beredda på att ge upp en del av sin nuvarande makt.

– Det finns aktörer där ute som vägrar att låta sig styras, kommunerna inte minst. På SKR har man skrikit i högan sky därför att kommunerna ska tvingas använda den kommunala skattebasen för att bygga upp det här. Det finns ett motstånd i hela systemet, säger Fredrik Bynander.

Förklaring: Det civila försvaret

Det civila försvaret är ett begrepp som inbegriper allt det som måste fungera i civilsamhället vid en allvarlig kris eller i ett krig. Exempel på sådant är att sjukvården ska fungera, vi måste ha rent vatten och livsmedel, elförsörjning måste fungera och alla som behöver måste ha tillgång till ett skyddsrum. I princip kan man säga att ett bra civilt försvar med god försörjning och väl fungerande infrastruktur är en förutsättning för att det militära försvaret ska fungera väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.