Johan Pehrson gav få detaljer om varför när han berättade att han bestämt sig för att avgå.
Dagen efter, på tisdagsmorgonen, avslöjade Sveriges Radios Ekot att de sökt Johan Pehrson i flera veckor med frågor kring hans aktieinnehav.
Skyldighet att rapportera
Sedan 2018 är ministrar enligt lag skyldiga att rapportera om sina innehav av finansiella instrument till Regeringskansliet. Enligt registret är Johan Pehrson idag en av de ministrar som har störst aktieportfölj. Han äger ett 30-tal aktier värda runt en och en halv miljon kronor.
Enligt Sveriges Radio hade Johan Pehrson under 2024 också tre aktieinnehav han inte anmält.
Civilrättsprofessorn Daniel Stattin anser att det finns anledning att se över regelverket kring ministrarnas aktier.
– Ja, tydligen. För det fungerar inte. Det finns exempel i utlandet och även tidigare svenska regeringar som haft hårdare interna regler än vad som gäller idag, säger han.
Enligt Stattin är en möjlighet att ministrarna lämnar över aktierna till så kallad diskretionär förvaltning. Det innebär att ministrarna då själva inte fattar köp- eller säljbeslut.
Paralleller till Norge
Under 2023 avslöjades i Norge att bland annat den norske utbildningsministern köpt aktier i norska vapenkoncernen Kongsberg samtidigt som regeringen gjort stora vapenbeställningar. Han tvingades sedan avgå.
Enligt professor Daniel Stattin finns det ett skäl till att man har regler kring ministrarnas aktier.
– Aktieinnehavet i sig är kanske inte problematiskt. Men om ministern tar hänsyn till den information som han eller hon får och fattar beslut som kan gynna den egna privatekonomin eller bara misstänks gynna den egna privatekonomin så kan det påverka förtroendet både för statsrådet och för regeringen.
SVT har utan framgång sökt Johan Pehrson för en intervju om aktierna. Men han skriver på sociala medier att aktierna var oförändrade innehav sedan tidigare och att det var ett ”olyckligt misstag” att han inte rapporterade innehaven.