Färsen har svenskt ursprung och har sålts i förpackningsstorlekarna 400, 800 och 1.600 gram under beteckningen Coop nötfärs, Coop fläskfärs och Coop blandfärs. Sista förbrukningsdatum var den 15 respektive den 16 augusti.
-Troligen har det mesta av färsen redan ätits upp och såvitt vi vet har ingen blivit sjuk. Men vi vill ändå utfärda en varning, säger Märit Wikström, informatör på Coop Sverige.
Salmonella kan finnas i nästan all mat
• Salmonellabakterier finns i kött, skaldjur, ägg, opastöriserad mjölk, dessertost, frukt, grönsaker, kryddor, nötter, fröer,
konfektyr, choklad.
• Sjukdomssymptom kommer inom 1-3 dygn med magkramp, feber, diarréer, kräkningar.
• Klassas som allmänfarlig sjukdom med anmälningsplikt till Smittskyddsinstitutet.
• Några svenska fall: 1953 rapporterades 9.000 fall med 90 dödsfall efter smitta från förorenat kött från ett slakteri. 1977
smittades 3.000 elever och lärare av mat i skolbespisning. 2003 insjuknade 53 personer av kyckling från Brasilien. Drygt 100
personer blev sjuka av kebabkött från dansk fläskkarré.
• Skölj frukt och grönsaker. Hetta upp mat över 70 grader, då dör bakterien.
Källa: Smittskyddsinstitutet, Livsmedelsverket (TT)