Rymdentusiasten Cornelia: Därför bör vi kolonisera rymden

Uppdaterad
Publicerad

Nu i helgen anordnas Sveriges största astronomifestival på 30 orter runt om i Sverige och rymdentusiaster samlas för att lära sig mer av varandra.

– Vi vet väldigt lite om vår plats i universum, säger Cornelia Ekvall, en av arrangörerna från Svenska Astronomiska Sällskapet.

Hur kan man bo i rymden, hur ska man färdas och vad äter man?

Det och mycket annat avhandlas på Sveriges största astronomifestival, ”Astronomins dag och natt” som anordnas på ett 30-tal orter runt om i Sverige nu i helgen.

– Det är så coolt att fundera över om det finns liv på andra planeter, hur vi skulle kunna bo på andra ställen och hur vi reser i rymden på ett bra sätt som vi skulle kunna göra hållbart, säger Cornelia Ekvall.

Festivalen koordineras av den ideella föreningen Svenska Astronomiska Sällskapet som bildades redan år 1919 och helgens evenemang arrangeras av en mängd olika föreningar, sammanslutningar, lärosäten, institut och individer runt om i Sverige.

Bör vi åka till Mars?

En fråga som diskuterades på astronomifestivalen var om vi människor bör flytta till planeten Mars i framtiden.

– Jag är ganska tveksam om vi bör göra det, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och fortsätter:

– Att utforska Mars och skicka människor dit på vetenskapliga expeditioner, tycker jag är rimligt. Men att flytta dit är jag mera tveksam till. Då är det nog bättre att se till att vi kan bo på den här jorden och ta hand om den på ett ordentligt sätt.

Rymdentusiasten Cornelia Ekvall håller inte med.

– Jag tycker verkligen att vi ska åka till Mars, säger hon, och fortsätter:

– Precis som fotsteget på månen var en viktig sak för oss människor för att känna att vi tar oss längre ut i universum, så tror jag att det kommer betyda väldigt mycket för oss om vi tar oss till Mars. Att kolonisera rymden känns superspännande och också nödvändigt om vi ska fortsätta utvecklas som civilisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.