”Det är en väldigt stor katastrof för hela resebranschen”, säger Didrik von Seth, generalsekreterare på SRF. Foto: Kjell Gustafsson/SVT/SRF

”En stor katastrof för hela resebranschen”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens semesterveckor närmar sig men reserestriktioner, karantän och oro för smittspridning lägger en våt filt över svensk turism. Få vågar boka resor, varken utomlands eller inom Sverige och tiotusentals arbetstillfällen väntas försvinna.

– Det är en stor katastrof för hela resebranschen, säger Didrik Von Seth, generalsekreterare för Svenska Resebyrå-och Arrangörsföreningen SRF.

Svensk turism omsatte 337 miljarder kronor under 2018, enligt Tillväxtverket . I år väntas det blir betydligt lägre. Bara resebyråbranschen räknar med att årets omsättning av utlandsresor rasar till 10-20 miljarder, från normalt 60-70 miljarder per år.

– Många företag riskerar att gå i konkurs och tusentals anställda kan bli arbetslösa, säger Didrik von Seth och fortsätter:

Coronapandemin

– Det är en stor katastrof för hela resebranschen. Både för de som förberett sig på att ta emot turister i Sverige och de som säljer resor. Det är fullständig stiltje vilket orsakar stora tapp, både i Sverige och hela Europa.

Stor förlust för populära Sverige 

Sverige är ett populärt turistmål i Europa. En normalsommar står utländska gäster för 9,9 miljoner gästnätter på hotell, stugor, vandrarhem och campingar. Under 2018 konsumerade utländska turister för 144 miljarder kronor i Sverige. Men sedan mars i år är läget annorlunda.

– Bokningar på hotell och campingar är mycket lägre från utländska turister. Sen vet inte heller hur många som faktiskt fullföljer de få bokningar som finns säger Jonas Siljhammar, vd för Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Semester i Sverige

Många svenskar sätter sitt hopp till semester i Sverige, vilket också gynnar vissa branscher. Stuguthyrningen ökar, försäljningen av fritidshus är hetare. Husbilar och husvagnar är allt mer efterfrågade. 

Under 2018 stod de svenska besökarnas konsumtion för 193 miljarder kronor. Men enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar ser man även väldigt få bokningar från svenska turister i år.

– För många orter är sommaren helt avgörande för överlevnad. När till exempel Storsjöyran i Östersund ställs in så blir läget väldigt allvarligt. Det är livsverk som riskerar att gå omkull säger Jonas Siljhammar.

Visita räknar också med att runt 25.000 sommarjobb försvinner när hotell, restauranger och nöjesparker gapar tomma i sommar, och det är utöver de fasta arbetstillfällen som redan försvunnit eller som också riskerar att försvinna. 

Fakta

Svensk turism omsatte 337 Mdr under 2018 och står för 2,6% av Sveriges ekonomi (mätt som BNP).

De svenska besökarna stod för 193 Mdr av dessa, utländska turister för 144 Mdr.

Turismen utgör 6,4% av Sveriges samlade export.

Under 2018 var 172.000 sysselsatta inom turism, flest av dem inom hotell och restaurang.

Sommaren 2019 uppgick antalet totala gästnätter i Sverige till nästan 30 miljoner, vilket är 40% av gästnätterna under hela året.

De flesta av gästnätterna – 46% – spenderas på hotell. Det motsvarar logiintäkter på 8,6 Mdr.

Sveriges campingplatser drog in ca 1,5 Mdr i logiintäkter under sommarmånaderna 2019.

Källor: Tillväxtverket, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet