Hör författaren och historikern Peter Englund analysera kring hur livet kan komma att se ut efter coronapandemin. Foto: Min sanning/SVT

Corona kommer att glömmas snabbt – enligt historikern

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 kommer falla i glömska snabbt efter att pandemin har lagt sig, tror historikern och författaren Peter Englund. Men den kommer eventuellt få andra, praktiska följder. 

– Det kommer inte finnas kvar som en mörk skugga över vår existens, säger han i Min sanning.

Även om spanska sjukan glömdes fort fick den stor betydelse för hur sjukvården arbetade efter att den pandemin var över, enligt Peter Englund. Han tror att corona kommer att få samma typ av följder. Sjukvården kommer att påverkas och kanske också vissa vanor – vi kommer till exempel sluta med att flyga till konferenser på andra sidan jordklotet. Men vi kommer snart bli bekväma med att kramas igen, tror Peter Englund.  

– Behovet av närhet, att röra vid varandra och vara väldigt många människor i en litet rum och skråla, det är en del av vår natur och det vill vi tillbaka till. Det kommer kanske kännas konstigt ett tag men sedan är vi där igen, säger han i Min sanning.  

Coronapandemin

– Det kommer inte finnas kvar som en mörk skugga över vår existens, det vågar jag nästan lova.  

Se hela intervjun med författaren och historikern Peter Englund i Min sanning söndagen den 29 november klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet