Vad kommer hända med anti-nedstängningsrörelsen när nedstängningarna successivt tas bort? Fredrik Gregorius förklarar i videon. Foto: TT/SVT

De protesterade mot corona-restriktionerna – men vad gör de när restriktionerna lyfts?

Uppdaterad
Publicerad

Den sjätte mars 2021. Plötsligt, på bara några minuter, var hela Medborgarplatsen i Stockholm full av demonstranter. Den kokande folkmassan bestod av blandade grupperingar som mobiliserats på sociala medier, enade i kampen mot Sveriges coronarestriktioner. Men, restriktionerna håller successivt på att lyftas. Vad händer med dem då?

Med start i mars har flera stora demonstrationer ägt rum i Sverige, med ambitionen att protestera mot coronarestriktionerna och nedstängningen av samhället i pandemins spår.

Den 1 juni inleddes det första av fem steg för att öppna Sverige, och enligt planen ska de allra flesta restriktioner tas bort under september.

Anti-nedstängningsrörelsen består av en brokig samling människor. Vad kommer de att göra när restriktionerna – den fråga som enat dem – försvinner? Kommer en ny fråga fånga upp dem återigen, finns politiska planer – eller kommer de att skingras och spridas för höstvindarna?

Fredrik Gregorius är religionsvetare på Linköpings universitet och expert på konspirationsteorier. I videon ovan förklarar han vad som väntar i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.