Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) håller en pressträff för att presentera coronakommissionen. Kommissionens ordförande Mats Melin deltar via länk. Foto: Ali Lorestani/TT

Coronakommissionens uppdrag presenterat

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger coronakommissionen uppdrag att utvärdera bland annat hälsovården, Sveriges internationella relationer och kommunikation och krishantering inom och mellan myndigheter.

– Vi har gett kommissionen ett brett uppdrag. Det kommer att ta tid, men de kommer att ge oss viktiga slutsatser, sa statsminister Stefan Löfven (S) när regeringen presenterade kommissionens uppdrag idag.

Trots att coronapandemin inte är över ska kommissionen utvärdera hur samhället hanterat krisen ur flera infallsvinklar. Man ska titta på hur regeringen, regioner och kommuner agerat och samarbetat, och också hur offentliga beslut slagit mot sårbara grupper.

– Den här krisen har satt brister i vårt land i blixtbelysning, säger Stefan Löfven (S) och fortsätter:

– Frågan är inte om Sverige kommer att förändras, utan hur. Ett första steg är att utvärdera handlingar och effekter.

Jurist ordförande

Ordförande i kommissionen blir juristen Mats Melin som tidigare medverkat i flera statliga utredningar.

– Rimligen finns det gränser för hur ny kunskap ska inhämtas under tiden som kampen mot smittan fortfarande pågår. Direktiven säger att den pågående krishanteringen inte ska påverkas negativt av vårt arbete och det är givet att vi måste vara försiktiga med att lägga nya bördor på tex sjukvården och smittskyddet, säger Mats Melin.

Förutom dess ordförande kommer kommissionen att bestå av sex till åtta personer som representerar hälso-, sjukvård- och omsorgsområdet, samt personer med expertis inom statsvetenskap, nationalekonomi, etik- och kriskunskap.

Knyta till sig experter

Även om ett av uppdragen är att titta på hur smittspridningen har gått till i landet och världen så ingår ingen epidemiolog i kommittén.

– Det kommer att vara nödvändigt att knyta till sig experter och referensgrupper, men hur de skaffar den samlade bilden är upp till kommissionen, säger socialminister Lena Hallengren (S)

Redovisa före nästa val

Regeringen ville egentligen ge kommissionen längre tid för uppdraget, men flera andra partier ville att resultatet ska presenteras före nästa val. Nu blir det så, men uppdragets storlek har inte minskat trots mindre tid.

– Det här är oerhört komplex. Tar man bort en del blir det inte en komplett genomlysning. Med en bra bild kan vi lära oss av så vi blir starkare, säger Stefan Löfven.

Kommissionens slutredovisning ska ske den 28 februari 2022, men redan i november kommer en första delredovisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.