Riskavfall hanteras framförallt inom vården och kan till exempel bestå av stickande och skärande föremål, läkemedel eller smittförande restprodukter. Ett antal svenska regioner och energibolag uppger nu för SVT att de i år har sett en ökning av sådant avfall från sjukvården – framförallt rör det sig om smittförande avfall.
– Under våren såg vi en markant ökning av det farliga avfallet. När det var som värst i maj och början på juni så var det ungefär 30 procent mer än vanligt, säger Magnus Rudman, logistikchef på Karolinska sjukhuset i Solna, och fortsätter:
– Sjukhuset hade väldigt mycket covidpatienter. Den vården genererade mycket av det här avfallet. Det bestod till exempel av slangar, skyddsutrustning och kanyler.
Har ökat i flera regioner
Liknande ökningar har även setts i flera svenska regioner. I region Sörmland vägde det smittförande avfallet sammanlagt drygt 118 ton mellan januari och juli i år – 2019 var siffran för samma period drygt 48 ton – en ökning på hela 146 procent. I Östergötland ökade det smittade avfallet med 76 procent mellan januari och juni.
Samtidigt så skiljer sig läget mellan de olika regionerna. I region Västernorrland och region Dalarna så har riskavfallet minskat något, vilket förklaras med att många planerade operationer har ställts in i år.
FN uppmanar att ta ansvar
Ökat medicinskt avfall till följd av coronapandemin syns även i andra delar av världen. I Wuhan genererade vården 240 ton riskavfall om dagen när läget var som värst i mars i år, i normala fall är den siffran 40 ton.
Under sommaren har FN lyft avfallet som kommer från covidvården som ett potentiellt hot mot klimatet och uppmanar länder och företag att hantera avfallet ansvarsfullt.
Per Oscar Hedman, presschef på energibolaget Fortum, förklarar att det är nödvändigt att den här typen av avfall förbränns istället för att återvinna det.
– Det är det enda rationella att göra. Man förbränner de farliga molekylerna för att få ut dem ur kretsloppet. Sedan kan det bli till energi i form av värme och el.