En studie visar att intensivvårdspatienter som måste flyttas på grund av platsbrist eller andra resurser löper förhöjd risk för att dö. Foto: TT

Coronapatienter har flyttats mellan regionerna – trots ökad risk

Uppdaterad
Publicerad

Regionerna i landet har flyttat intensivvårdspatienter med konstaterad coronasmitta mer än 100 gånger. Detta trots att det innebär stora risker och ökad dödlighet för patienterna. Anledningen är platsbrist, visar en granskning från Sveriges Radio.

Sedan den 1 mars har 113 patienttransporter använts för att flytta svårt coronasjuka patienter på grund av platsbrist. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort med statistik från Svenska Intensivvårdsregistret. Flyttarna har ibland varit inom regionen, men också till närliggande regioner eller mer avlägsna sjukhus. 

– Att organisera transport av svårt sjuka, ofta gravt överviktiga patienter är inte en ambulanstransport. Det är otroligt mycket förberedelser och det är riskabelt att transportera de här patienterna, säger Karin Frisell, överläkare och medicinskt ansvarig på IVA vid Mälarsjukhuset till Sveriges Radio.

Coronapandemin

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har skickat ett 20-tal patienter till andra regioner. Sjukhusen i Nyköping och Eskilstuna har gjort 30 flyttar av intensivvårdade coronasjuka patienter från region Sörmland. För Region Stockholm är det ett 40-tal flyttar. 

Studie visar att dödligheten ökar

Fredric Parenmark är överläkare vid Gävle sjukhus. Han är en av personerna bakom studien som visar att intensivvårdspatienter som måste flyttas på grund av platsbrist eller andra resurser löper förhöjd risk för att dö. 

– Det är allvarligt att patienterna måste flyttas. Det vi kan se är att de oftast är väldigt sköra i sin andning och flyttar man dem i ambulans eller helikopter så finns det en risk för komplikationer naturligtvis, säger Fredric Parenmark till Sveriges Radio.

Socialministern litar på professionen

Sveriges Radios granskning visar att dödligheten ökar med 24% i samband med att man flyttar IVA-patienter. Socialminister Lena Hallengren fick frågan i SVT:s Morgonstudion kring hur man ska se till att den siffran inte blir högre och varför det ser ut så att man flyttar IVA-patienter.

– Just det vet jag faktiskt inte. Jag utgår från att man hela tiden gör medicinska bedömningar vad man anser både är nödvändigt och lämpligt. Den frågan får nog jag lämna till professionen. Det är klart att det gäller att ge alla den vård som krävs, på allra bästa tänkbara sätt, givet att vården är väldigt pressad. Men jag kan inte svara på varför man gör precis så, säger socialminister Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet