”Jag tror att den här faran kan finnas redan i gymnasiet. Det finns mycket forskning som visar att ju mer organiserad tillvaro desto bättre”, säger Sven Granath. Bilden till vänster är en genrebild och har inget med artikeln att göra. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT och Anders Wiklund/TT

Coronasmittan: stängda skolor kan leda till fler brott

Uppdaterad
Publicerad

Stängda skolor kan minska spridningen av coronasmittan – och leda till högre ungdomsbrottslighet. Det menar flera experter, som nu varnar för konsekvenserna.

– Det är inte bra om vuxna inte vågar vara ute på gatorna av rädsla för att bli smittade, säger Sven Granath vid polisen.

Så sent som i torsdags klubbade riksdagen en nödlag som gör det möjligt att stänga Sveriges grundskolor. Sedan tidigare är gymnasieskolor och universitet stängda.

Stängda grundskolor innebär en stor samhällskostnad, men nu kommer även varningar om andra konsekvenser: det kan leda till ökad ungdomsbrottslighet.

Cyril Hellman, socialpedagog med inriktning kriminell livsstil, och Geir W Stakset, medgrundare till det brottsförebyggande företaget En annan sida av Sverige, skriver exempelvis följande i en debattartikel i Expressen:

”Ni som coronahetsar om att stänga skolorna, glöm inte barnen i våra utsatta områden. En hungrig, sysslolös mage utan tillsyn bär gärna på knark eller vapen i utbyte mot en kebabtallrik med extra mycket sås”.

”Självklart inte bra”

Sven Granath, kriminolog och analytiker på polisen, påpekar att vi står inför en unik situation och att mycket blir spekulationer. Vid de situationer där även föräldrarna är hemma från jobbet kan det till och med bli lugnare, enligt honom.

– Men självklart är det inte bra med sysslolösa ungdomar i stor skara i kombination med färre vuxna på gatorna, det säger sig självt att det finns en risk för ökad brottslighet, säger han.

En sak som är viktig att ha med sig är dock att de ungdomar som hamnar i gängkriminalitet ofta redan har problem i skolan.

– Jag tror att det här snarare kan leda till oplanerad brottslighet från uttråkade ungdomar. Den tyngre kriminaliteten som ungdomar rekryteras till fortgår oavsett om skolorna är öppna eller inte.

Vilken typ av brott tror du det kan röra sig om?

– Det kan bli lättare att genomföra rån och det kan bli mer bråk med spontanvåld.

Kommer se drastiskt fall av brottslighet i skolmiljö

Christoffer Carlsson, kriminolog, tror att det finns en risk med att stänga skolorna. Inte minst om man tittar på de särskilt utsatta områdena där rekryteringen till kriminella grupperingar kan öka.

– Skolan är ju en plats många unga går till och är relativt skyddade av vuxna som tillhör det prosociala samhälllet. Det beror på vad de unga gör istället, och risken är ju att de inte direkt kommer följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Framförallt inte de som kanske ligger i riskzonen, som redan presterar lite dåligt i skolan, säger han och tillägger:

– Men man ska komma ihåg att den stora effekten av en skolstängning när det gäller brottslighet kommer vi inte se i relation till de kriminella nätverken. Den kommer vi se i ett drastiskt fall av brottslighet som annars sker i skolmiljön.

Brottsligheten kommer flytta på sig

Enligt Christoffer Carlsson sker ungefär 60 procent av alla fall av lindrig misshandel bland unga i skolmiljön.

– Risken är att brottsligheten flyttar på sig istället, så klart, och man har faktiskt tittat på effekter av skolstängningar i USA, när skolor stängt ner på grund av att de underpresterat för mycket. Då har man delvis sett en förflyttning när det gäller vissa brottstyper, men också en minskning i den totala brottsligheten i samma område, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.