Värme kan minska spridningen – men inte stoppa smittan

Uppdaterad
Publicerad

Är coronaviruset säsongsberoende? Den frågan blir högaktuell i samband med att sommaren närmar sig. Men forskarna är oense om värmens betydelse.

När coronaviruset började spridas över världen tändes också en förhoppning om att det skulle kunna vara ett så kallat ”säsongsvirus”, som sprids sämre under sommarmånaderna.

Den förhoppningen kvarstår.

Coronapandemin

– Om man ser till andra luftvägsvirus så brukar det bli så, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Coronafallen går ner

Det som talar för att även detta virus skulle vara säsongsberoende är bland annat jämförelsen med tidigare coronavirus.

– När man når en medeltemperatur upp mot en fem-tio grader, när våren kommer, börjar antalet coronafall i stort sett försvinna. Med covid-19 finns det inget skäl att tro, vetenskapligt, att det skulle bete sig olika vad det gäller värme, säger Nicklas Sundell, infektionsläkare och virusforskare på Sahlgrenska.

Han disputerade nyligen med en avhandling om virus i de övre luftvägarna och har bland annat studerat hur fyra andra typer av coronavirus påverkas av värme.

Precis som de andra fyra coronavirusen har sars-cov-2 ett skyddande fetthölje.

– Virus med fetthölje är känsligare för omgivningsfaktorer. Det innebär att fetthöljet snabbt torkar ut när det blir varmt, säger han.

Preliminära studier

Nu finns också ett antal preliminära studier på det nya coronaviruset som pekar på att smittspridningen kanske går långsammare i varmare väder, bland annat en studie från Hubei-provinsen i Kina.

– Men det är svårt att särskilja det från restriktioner man gjort, som att folk stannade hemma och minskade sitt resande, som säkert hade mycket starkare effekt, säger Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid KI.

”Tror inte på det där”

Men experterna är inte överens. Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror inte att värme påverkar virusets överlevnad alls.

– Jag tror inte på det där. Jag tror inte viruset smittar mindre på sommaren, utan att det handlar om att vi ändrar vårt kontaktmönster på sommaren, säger han.

Det faktum att vi är mer utomhus på sommaren, och till exempel åker till ett sommarställe och träffar mindre folk, gör att virus sprids sämre under de varma månaderna, menar han.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet