Coronaviruset: 11 april – 14 april

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om corona

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trump tror på vaccin innan 2021
USA:s president Donald Trump tror att landet kommer kunna ha ett vaccin mot coronaviruset i slutet av 2020. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Pinnat inlägg

69 nya dödsfall har rapporterats in och 673 nya fall av covid-19 har rapporterats under torsdagen, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Totalt har nu 28 582 insjuknat i Sverige i covid-19, där 3 529 har avlidit totalt.

Milla • 5:e försöket att få svar. När kommer antikroppstester att göras på de som inte arbetar inom vård och omsorg?

Hej Milla.

Så här sa Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, om antikroppstester för privatpersoner till SVT i en artikel som publicerades den 12 maj:

– En del metoder ser väldigt lovande ut och har hög känslighet och träffsäkerhet. Men vi tycker fortfarande att man ska vänta med att utföra den här typen av antikroppstester och bred testning på individnivå känns fortfarande för tidigt. Samtidigt ökar testkvalitén för varje vecka, säger hon.

Läs hela artikeln med mycket information om antikroppstester här.

M • Hej! Tack för bra rapportering. Gällde de här 1,5-2 timmarnas bilresa inom Sverige över hela sommaren eller bara fram till sommaren? Verkar vara olika beroende på var man läser.

Hej!

Rekommendationerna för inrikesresor gäller tills vidare.

Regeringen har sagt att den utvärderar situationen löpande och att riktlinjerna kan komma att ändras.

Håll dig uppdaterad på läget så missar du inte om ändringar av beslutet sker.

Fler än 100 spädbarn från surrogatmödrar har fastnat i Ukraina, då deras utländska föräldrar inte har kunnat komma in i landet på grund av coronapandemin.

-De över hundra spädbarnen väntar på sina föräldrar i olika kliniker, säger ombudsmannen Ljudmila Denisova.

Hon berättar att 51 nyfödda finns på ett hotell i huvudstaden Kiev som ägs av en av klinikerna. 15 av spädbarnen är med sina föräldrar, medan 36 tas om hand av personal. Många av barnen ligger sida vid sida i små vaggor, enligt kliniken Biotexcom.

Klinikerna har vänt sig till Ukrainas utrikesdepartement för att försöka skynda på inresor. Många av föräldrarna kommer från USA, Frankrike, Spanien och Tyskland.

Ukrainas gränser stängde i mars. Landet är ett av få som tillåter surrogatmödraskap.

TT

De ledande indexen på New York-börsen gick upp efter en torsdag med svängig handel. Indexen började nedåt, men steg så småningom under dagen.

Investerarnas gladdes bland annat åt möjligheterna till ett nytt stimulanspaket för den amerikanska ekonomin,. Humöret hade dämpats tidigare under dagen av president Donald Trumps nya utfall mot Kina.

Banksektorn gick bra. Till exempel lyfte Wells Fargo med 6,8 procent efter spekulationer om ett samgående med Goldman Sachs.

TT

Hej! • Har varit tyst ett tag nu angående ersättning till riskgrupper, har en känsla att det inte blir av, tiden går och tvivlet växer. Vad tror ni? Mvh Arne

Hej Arne!

Regeringen har ännu inte tagit något beslut om ersättning till personer som tillhör riskgruppen, även om det råder stor enighet om att det borde tillämpas.

Den nionde maj sa socialminister Lena Hallengren till SVT att arbete pågår:

– Jag kan inte säga när det är klart utan vi arbetar förstås på. Vi har ju ingen anledning att fördröja detta på något sätt, vi arbetar på och det är väldigt komplicerat.

Dr Alban, legitimerad utövare av musikstilen eurodance, har stöpt om sin gamla trafiksäkerhetsuppmaning "Tio små moppepojkar" med ny text som hyllar statsepidemiologen Anders Tegnell.

"Hello Sverige, lyssna på Tegnell. Han e stabil, rak och rationell", lyder refrängtexten i coronaversionen som har fått titeln "Hello Sverige".

-Jag tänker att det är ett väldigt aktuellt ämne som gäller alla, det är väldigt viktigt. Jag tycker att Sverige har gjort det rätt, säger Dr Alban till Aftonbladet.

TT

Qatar inför munskyddstvång på grund av coronapandemin. Påbudet gäller dem som vistas utomhus.

Den som bryter mot reglerna riskerar upp till tre års fängelse och böter motsvarande uppåt 540 000 kronor.


Beskedet kommer sedan antalet konstaterade fall av smittan ökat med drygt 1 700 fall på torsdagen, den kraftigaste ökningen i det lilla emiratet sedan utbrottets början.


TT

Hur länge kan ni betala ut såhär stora belopp?

-
Det är väldigt skönt att vi i Sverige har starka statsfinanser att falla tillbaka på, så är det inte i alla länder. Många har en väldigt mycket större statsskuld än Sverige. Vi har kapacitet att göra ännu större insatser om det behövs, säger Per Bolund.

Det är en tiondel av statens totala budget, och ni ska låna pengar, vad betyder det för svensk ekonomi?

- Det är för sådana här lägen vi har rustat den svenska ekonomin. Vi har möjlighet att gå med underskott under en period. Att stå passiva och bara se på medan krisen slå ut företag och jobb skulle leda till enorma kostnader. Nu kan vi se till att svenska företag står redo när krisen är över, säger Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.