Coronaviruset: 2 april – 4 april

Uppdaterad
Publicerad
Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

SVT rapporterade · Direktrapportering corona, del 6

Några ljusglimtar i kampen mot corona: 
 
 • I Thailand har antalet nya bekräftade fall sjunkit i sju dagar i rad. Det högsta antalet rapporterade nya fall var den 22 mars, med 188 nya fall på ett dygn. Den 4 april rapporterades bara 88. 
 • 2 april: Karolinska universitetssjukhuset plan att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19, har godkänts rapporterar TV4. Metoden har använts vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. 
 • 2 april: På många håll tas initiativ för att lätta på trycket inom vårdsektorn. I Marks kommun snabbutbildas personal till att kunna jobba inom hemtjänsten. AB Volvo ska börja tillverka skyddsutrustning i fabriken i Tuve, där lastbilstillverkningen pausats. 
 • 29 mars: Kina ser en nedåtgående trend i den dagliga ökningen coronafall. Under lördagen rapporterades 45 nya fall jämfört med 54 fall på fredagen.
 • 28 mars: En 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" har nu återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
Några av de senaste huvudnyheterna:
 
 • I Sverige har totalt 6 443 personer bekräftats coronasmittade och 373 avlidit. 

 • Regeringen backar om den nya lag som ska ge regeringen utökade maktbefogenheter i kampen mot coronasmittan. Förslaget har efter  kritiken från andra riksdagspartier skrivits om så att riksdagen i efterhand kommer att kunna pröva varje åtgärd.

 • I USA meddelar president Donald Trump att 1 000 soldater ska stationeras i New York för att hjälpa till i arbetet med att begränsa coronautbrottet.

 • Spanien förlänger utegångsförbudet med 15 dagar till den 26 april.

00.13
Det senaste dygnet har det kommit cirka 500 nya fall. 4947 bekräftade fall totalt. 239 personer har avlidit till följd av covid-19, enligt dagens (1 april) siffror från Folkhälsomyndigheten.
00.13
Några av de senaste huvudnyheterna:
 
 • I Sverige har cirka 500 nya fall av coronaviruset bekräftats det senaste dygnet. Totalt 5466 personer har bekräftats smittade och 282 har avlidit. 

 • Finansinspektionen slopar amorteringskravet tillfälligt. Läs mer här

 • Smitta har bekräftats på flera äldreboenden över hela landet, bland annat i Stockholm. Regeringen har infört ett förbud mot besök på äldreboenden.

 • Antalet avlidna i USA till följd av coronaviruset överstiger nu 6000 personer. President Trump har öppnat för att stänga allt inrikesflyg från de svårast drabbade regionerna.
 • Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskar med 3,2 procent i år, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Läs mer här.
 • Flygbolaget SAS flaggar för att man kommer ställa in de inrikesflygningar som inte är lönsamma och vill ha stöd från staten om de ska fortsätta. 
 • Regeringen begränsar uttag av läkemedel. Läs mer här.
00.13
SAS flaggar för stopp för inrikestrafiken
- Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart och det är det inte nu, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman till SVT Nyheter.
- I Norge så har man arbetat med en modell där staten har valt ut de linjerna som är viktigast och sen delat upp de på aktörerna på marknaden och hjälpt till att finansiera det. Det är en modell som man skulle kunna jobba utefter om man vill att den kommersiella inrikestrafiken ska fortgå.
00.29
Första Harry Potter släpps som gratis ljudbok
 

Den brittiska författaren J K Rowling vill muntra upp barn som blir rastlösa av allt hemmasittande i och med coronaepidemin. Därför släpps nu den första boken i Harry Potter-serien, Harry Potter och de vises sten som gratis e-bok och ljudbok.

Gratisversionen gäller för boken på engelska, spanska, franska, italienska, tyska och japanska – men tyvärr inte svenska. Den brittiska ljudboksversionen där skådespelaren Stephen Fry läser in boken har blivit mycket populär och finns nu för första gången att lyssna på i Nordamerika,skriver TT.
00.29
Över 900 000 coronasmittade i världen
Antalet smittade av coronaviruset klättrade på onsdagen över 900 000-strecket, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.
Vid 23-tiden (svensk tid) var antalet bekräftat smittade nästan 922 000.
Enligt sammanställning hade drygt 46 000 avlidit till följd av viruset vid samma tidpunkt.
Antalet tillfrisknade låg samtidigt på 192 964. (TT)
00.47
Fråga från Johan: Hur går det med de läkemedel som man gör försök med? Ges dessa till alla sjuka?

@Johan - Såvitt jag vet är det främst två läkemedel som testats på svårt sjuka patienter i Sverige, malariamedicinen klorokin och ebolamedicinen remdesivir. Nu har flera sjukhus avbrutit försöken med klorokin på grund av risken för biverkningar, bland dem hjärtdöd, vilket Göteborgs-Posten rapporterade om i går. Eftersom läkemedlen fortfarande inte är testade och godkända för allmänt bruk är det bara de som är svårast sjuka som får dem, enligt beslut av Läkemedelsverket. Tidningen Läkemedelsvärlden skrev om försöken för en vecka sedan.
01.17
Fråga från Frågvis: Varför säger FHM att munskydd inte skyddar friska från att smittas? I andra länder säger man motsatsen.
 
@Frågvis - Folkhälsomyndigheten skriver i sina råd att munskydd inte behövs i vanliga situationer ute i samhället. Det brukar också framhållas att den som är sjuk kan använda munskydd för att skydda andra. Som du skriver har myndigheterna i vissa andra länder drivit på för att invånarna ska använda munskydd, senast i Österrike där regeringen beslutat att matbutikerna måste dela ut munskydd till kunderna vid entrén. Frågan är komplex: Eftersom viruset sprids med droppsmitta kan man tänka sig att ett munskydd eller en halsduk fångar upp en del av de viruspartiklar som annars skulle ha gått från person till person, även om skyddet förstås inte kan vara hundraprocentigt.  Motargumenten är att munskydd kan skapa en falsk känsla av säkerhet och att den som bär munskydd också petar sig själv i ansiktet under av- och påtagning och därmed riskerar att få i sig viruset den vägen, vilket Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten talar om här
01.35
Fråga från Tim: Hur kommer det sig att halva Sveriges befolkning kommer bli smittade i April om smittan sprids när någon hostar?
 
@Tim - Det är fortfarande inte helt klarlagt hur viruset smittar - det har ju inte drabbat oss människor förut. Om det är så att de allra flesta som blir smittade får så milda symtom att de knappt märker det, eller inga symtom alls, då blir också det så kallade mörkertalet väldigt stort. Smittfallen skulle alltså vara väldigt många fler än antalet registrerade fall. Det finns också studier som tyder på att smittan kan spridas av mycket små vätskedroppar, så kallade aerosoler, som finns i utandningsluften, och att personer kan vara smittsamma innan de har börjat visa symtom. Den amerikanska public service-kanalen NPR skriver om aerosoldebatten här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet