Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så minskar du risken att smittas av corona

Coronaviruset – vad kan jag göra?

Uppdaterad
Publicerad

Coronautbrottet klassas som en pandemi av WHO. Men vad kan du som individ göra för att minska smittspridningen?

Ha god hygien

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
  • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, särskilt i samband med mathantering och efter att du har varit utomhus. Har man inte tillgång till det kan även handsprit vara ett alternativ.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
  • Stanna hemma när du är sjuk.

Undvik besök hos sjuka och äldre

Enligt en stor kinesisk studie, som Folkhälsomyndigheten hänvisar till, är äldre personer och personer med underliggande sjukdomar överrepresenterade bland de svåra fallen.

– Uppvisar du minsta symptom så stanna hemma. Gå inte till jobbet, besök absolut inte äldre släktingar, men ring gärna och hör hur de mår eller om de är oroliga, sa statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Res inte

Många länder har stängt sina gränser, infört karantänsregler och har en belastad sjukvård. Därför avråder Utrikesdepartementet, UD, från alla icke nödvändiga resor utanför Sverige.  länder. Läget kan ändras snabbt. Den senaste informationen hittar du på regeringens webbplats.

Bidra inte till vilseledande information

I samband med stora nyhetshändelser sprids det i princip alltid missvisande och felaktiga påståenden. Det kan handla om icke vetenskapliga råd, bedragare som vill lura dig på pengar eller desinformation.

Tänk därför efter och kolla källan innan du sprider vidare påståenden som du stöter på i flödet så att inte du blir en del av ryktesspridningen.

Håll dig uppdaterad

Rekommendationer och riktlinjer kan ändras flera gånger per dag. Därför är det viktigt att du försöker hålla dig uppdaterad om det senaste. Det kan du bland annat göra genom att följa utvecklingen på svt.se, på krisinformation.se eller på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Om du har symptom som feber, hosta eller andningsbesvär och har varit i något av riskområdena uppmanas du att ringa 1177. För allmänna frågor om coronaviruset kan du ringa till det nationella informationsnumret 113 13.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Utrikesdepartementet, Vårdguiden 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet