Professor Björn Olsen anser att virusutbrott är oundvikliga så länge djurmarknader tillåts. Foto: Reuters/SVT

Coronavirussmittade dubbleras vartannat dygn – fortare än sars

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade av det nya coronaviruset dubbleras varannat dygn. Det är fortare än sars, konstaterar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. Utbrottet var oundvikligt, anser han.

Nu finns tillräckligt många fall av smittade för att experter ska kunna bedöma hur snabbt viruset sprids. Hastigheten är högre än vid sarsutbrottet 2002-2003 då 8 000 smittades och över 800 människor avled. Hittills har gamla och multisjuka dött av coronaviruset. Nu har även två läkare avlidit i Kina.

Det har ännu inte rapporterats några dödsfall utanför Kina, där 81 människor avlidit. Omkring 2 700 är smittade globalt sett, de flesta i Kina.

Coronapandemin

”Oundvikligt”

-  Detta är det tredje utbrottet av ett coronavirus på 18 år. Det är trist men oundvikligt så länge man tillåter djurmarknader, säger infektionsexpert Björn Olsen. Han väntar sig en stor ökning av antalet smittade, men han har också tilltro till ett kollektivistiskt land som Kina att hantera utbrottet.

Läkemedel på väg

Vaccin mot viruset ligger långt fram i tiden. Däremot kan antivirusläkemedel vara lättare att få fram, för behandling av smittade. Ökad immunitet kan balansera virusets framfart, men att försöka skydda sig med vanliga typer av munskydd har ingen effekt , anser Björn Olsen.

Han säger också att vi kan förvänta oss fall även i Sverige, men vården har ännu så länge resurser att hantera situationen.

Ring 1177

– Det viktiga är att människor med symtom inte ramlar in på en vårdcentral eller akutmottagning utan ringer 1177. Där kommer de att dirigeras till infektionskliniker och isoleras, säger Björn Olsen till SVT Nyheter.

Han anser att viruset är besvärligt men ingen mandråpare i nivå med exempelvis spanska sjukan.

38 000 personer dog i spanska sjukan i Sverige under åren 1918-1920.

Fakta: Vad ska man tänka på?

Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset. Beslutet fattades av UD på söndagseftermiddagen efter diskussioner med Folkhälsomyndigheten.

Det grundar sig på att den lokala infrastrukturen i Hubeiprovinsen är hårt belastad av utbrottet och att det kan vara svårt att få vård och konsulär hjälp vid behov.

I allmänhet bör marknader med levande djur undvikas. Andra saker att tänka på är att följa nyhetsrapporteringen, hålla god handhygien och undvika kontakt med sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet