Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det vi ser nu är framförallt covid-19 – även influensan ökar och kommer troligen ha sin topp någon gång i januari, enligt professorn Matti Sällberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Covid, RS och influensa – trippla virus inför julledigheten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda med covid-19 ökar, skriver Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är influensan i farten och årets säsong för RS-virus har startat.

Smittspridningen av covid-19 bedöms fortfarande vara påtaglig, skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste veckorapport.

Samtidigt visar kurvorna att spridningen trappar av lite grann, säger Matti Sällberg professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet. Men varnar för att ledighet och julfirande kan innebära ökad smitta runt om i landet.

– Det är kallt ute, vi packar ihop oss mer, vi är fler personer på en mindre yta och då är det betydligt bättre förutsättningar för smittspridning. Och sedan är ju också de varianter vi har väldigt, väldigt smittsamma, säger Matti Sällberg.

Influensan ökar och epidemisäsong för RS-virus är igång

Influensasäsongen är också igång, även om den ännu ligger på en låg nivå. Smittspridningen väntas däremot ta fart ordentligt vid årsskiftet.

Och i början av december meddelade Folkhälsomyndigheten att man bedömer att epidemin för RS-virus är igång för säsongen och att spridningen väntas öka.

– Vi har hela tiden lite bubblande av RS-virus som då framför allt drabbar väldigt små barn och även gamla, säger Matti Sällberg.

Hittills under säsongen har totalt 775 bekräftade fall av RS-virus rapporterats inom sjukvården, skriver Folkhälsomyndigheten. De senaste fyra veckornas antal fall ligger på ungefär samma nivåer som i fjol.

”Sprid inte smitta”

Matti Sällberg uppmuntrar alla som tillhör riskgrupp att vaccinera sig inför julen och manar samtliga med symptom att stanna hemma.

– Se till att stanna hemma och istället vänta tills ett säkerhet tillfälle när du är symptomfri och då passa på att träffa farmor och farfar, avslutar han.

Hör mer om de trippla smittorna och vad som kan vänta i jul i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.