Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren Margareta Danelius berätta om det nya läkemedlet mot covid-19. Foto: Pfizer/Pressbild/TT

Covidtabletten Paxlovid på apoteken nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Covidläkemedlet Paxlovid ska hindra viruset från att föröka sig i cellerna och minska risken för sjukhusinläggningar. I nästa vecka lanseras det på apotek runt om i landet.

Sedan i juli har Paxlovid varit tillgängligt på infektionskliniker och endast avsedd för högriskpatienter. Men rekommendationerna har nu uppdaterats.

”Ingen undermedicin”

Men fortfarande är det inte tänkt att alla ska ta tabletterna:

– De är till för dem som har en allvarlig sjukdom, eller risk för allvarlig sjukdom. Vid en lättare covid-19 blir man frisk lika fort med som utan dessa läkemedel. Det är ju inte någon undermedicin, men den kan bromsa viruset för människor som utvecklar en allvarlig sjukdom eller har stor risk för det, säger Margareta Danelius, chefläkare på Capio.

Pfizer står bakom

Läkemedlet ska hindra viruset från att föröka sig i cellerna och minska risken för sjukhusinläggningar. Det är Pfizer som står bakom. Enligt en studie minskade risken för sjukhusinläggning med 89 procent, skriver CNN.

Tabletterna ska tas så snart som möjligt efter att diagnosen ställts och inom fem dagar från symptomdebut. Kuren pågår i fem dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet