Cyberattackerna ökar när fler jobbar hemifrån Foto: TT Nyhetsbyrån

Cyberattackerna ökar när fler jobbar hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Våra datanätverk på arbetsplatser och i organisationer är mer utsatta än någonsin i spåren av coronapandemin. Cyberattackerna ökar när många arbetar på distans.

– Antalet incidenter har ökat, bekräftar kriminalkommissarie Jan O Olsson för SVT Nyheter. 

– Polisen ser mycket allvarligt på den här typen av cyberbrott eftersom de kriminella utnyttjar en katastrofsituation för att lura till sig de pengar som behövs överallt annars, säger Jan O Olsson, polisens nationella it-brottscentrum. 

Det har under en tid varnats för att hemarbetandet under coronapandemin ska skapa problem ur i-säkerhetssynpunkt. It-säkerhetschefen David Jacoby uttalade sig om saken i SVT Nyheter:

Coronapandemin

– Kriminella skräddarsyr sina aktiviteter utifrån det som händer runt om i världen just nu med coronaviruset, sa Jacoby.

100-procentig ökning

Varningarna har besannats, menar polisen. Det anser även KPMG Cyber Securityteam som analyserat siffrorna och undersökt utvecklingen under de första veckorna i mars. Enligt undersökningen ökade antalet försök till intrång med mer än 100 procent under perioden.

”Det ökade användandet av fjärrarbete har skiftat attackytan så att det blir lättare för angripare att nå framgång med befintliga sårbarheter”, skriver KPMG. 

Och polisen menar att cyberbrottslingarna tar tillfället i akt. 

– Cyberbanditerna ser ökade chanser att sko sig ekonomiskt på människor och företags generella oro och informationstörst i svallvågorna av coronapandemin, säger Jan O Olsson, som menar att distansarbetet gör det lättare för de kriminella. 

– Vi har inte samma skydd mot intrången hemma som på jobbet, inte samma mjukvaru- och hårdvaruskydd. Vi har kanske inte bra och säkert wifi hemma. Och ju fler som är uppkopplade på lite mindre säkra platser desto fler intrång sker det.

”Lägre kan man inte sjunka”

Polisen är frustrerad över hur de kriminella utnyttjar en krissituation. 

– De utnyttjar människors vilja att hjälpa till för att berika sig själva, och mycket lägre kan man inte sjunka, menar Olsson. 

För att minimera risken för dataintrång och cyberattacker så finns det en hel del råd att följa. 

– Som företag måste man ha en klar policy för vad som gäller vid hemarbete, en manual för hur man ska använda företagets dator och annan utrustning. Hur och om man får använda privat utrustning tillsammans med företagets, säger Jan O Olsson. 

Han uppmanar privatpersoner att följa företagets policy för hemarbete.  

Polisens råd till distansarbetare

· Se till att ha uppdaterade virusprogram och brandväggar.

· Använd inte privat utrustning om det inte godkänts av din arbetsgivare.

· Använd företagets VPN om det finns.

· Byt lösenord på ditt wifi eller undvik att använda det helt när det är möjligt.

· Använd alltid starka lösenord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet