Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enkelt för statsministern att lösa, det är bara dra tillbaka förslaget” säger Nooshi Dadgostar (V), vice partiledare, om LAS-utredningen. Foto: SVT

Dadgostar: ”I praktiken blir det livstids provanställningar”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutas samtalen om arbetsrätt mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Om de inte enas kring en lösning kommer förslagen från regeringens las-utredning att börja gälla istället – något som glädjer C och L. Men Vänsterpartiet går emot förändringarna.

– Sitter man på våra mandat kan man inte göra allt som C och L pekar på – här finns vi också med, säger Nooshi Dadgostar, vice partiledare.

Nooshi Dadgostar är Vänsterpartiets enda kandidat för att ta över efter Jonas Sjöstedt. I SVT Morgonstudion säger hon att hon tänker hålla samma linje gällande las-utredningen som sin föregångare. Hon menar att förslagen i utredningen skulle kunna leda till stora försämringar i arbetstryggheten.

– Det kommer i praktiken bli livstids provanställning, och det är vi väldigt kritiska mot. Vi vill inte att regeringen ska köra över parterna med det här förslaget, säger hon.

”Går inte med på det”

Om arbetsmarknadsparterna inte enas kan las-utredningen bli lag från och med den 1 juli 2022. Sjöstedt har lovat att man vid ett sådant scenario ska försöka fälla Löfvenregeringen.

Partiet får bland annat stöd från Moderaterna. Partiledare Ulf Kristersson har tidigare sagt att han ”inte skulle tveka ett ögonblick” om V bestämmer sig för att avsätta regeringen. Och kontakten mellan de två partierna lär fortsätta även efter Sjöstedts tid. I förra veckans SVT Agenda berättade Kristersson att han redan har hunnit träffa den blivande partiledaren:

– Vi har träffats en gång tillsammans med Jonas, när han ville lämna stafettpinnen vidare för den händelse att vi har några gemensamma intressen.

”Det är väldigt enkelt”

Under mandatperioden har V, tillsammans med M och KD, stoppat flera regeringsförslag. De har även fått stöd av SD – något som har fått kritik från flera håll.

Men enligt Dadgostar är inte målet att släppa fram en högerpolitik, eller att avsätta Löfven.

– Vår avsikt är inte att avsätta regeringen, men tänk på alla dem som vill kunna känna sig säkra på jobbet. För de människorna är det viktigt för oss att säga att vi kommer inte gå med på detta, säger hon och fortsätter:

– Det är väldigt enkelt att lösa det här för statsministern, det är bara att dra tillbaka förslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer