Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (i mitten) ser på när Turkiets Mevlüt Cavusoglu skakar hand med Sveriges Ann Linde vid Natotoppmötet i Madrid i förra veckan. Arkivfoto. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dags att skriva på för Nato

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland gör sig redo för nästa stora steg mot Nato när anslutningsprotokollet i dag ska skrivas på i Bryssel. Nu öppnas för ratificering i de 30 medlemsländerna.

Utrikesminister Ann Linde (S) och hennes finländske kollega Pekka Haavisto finns på plats i Bryssel, där de vid lunchtid på tisdagen väntas hålla presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Då ska dessförinnan de 30 Natoländernas ambassadörer ha undertecknat de svenska och finländska anslutningsprotokollen, vilket nu ger de två länderna status som ”blivande medlemmar” – invitees, på Natoengelska.

Därmed banas väg för den ratificieringsprocess då samtliga Natoländer ska godkänna anslutningen även på hemmaplan, i de olika parlamenten. Först när det är gjort, och anslutningsprotokollet arkiverats på rätt ställe i Washington, blir Sverige och Finland fullständiga medlemmar i militäralliansen.

Flera länder, inte minst i Norden och Baltikum, väntas närmast tävla om att bli först att ratificera de nya medlemskapen.

Turkiet vill se konkreta följder

Samtidigt återstår frågan om hur Turkiet kommer att göra – trots den uppgörelse som nåddes vid Natotoppmötet i Madrid i förra veckan, då Turkiet lyfte sitt veto mot att inleda medlemskapsprocessen. Turkiet har dock tydligt uttalat att man vill se konkreta följder av de ordalydelser om kamp mot terrorism, vapenexport och utlämningar som länderna enades om i Madrid.

De måste följa det här dokumentet. Gör de inte det kommer vi inte att ta in dem i Nato, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i en intervju med turkiska tv-kanalen NTV, enligt engelskspråkiga regeringsorganet Daily Sabah.

Även Turkiets parlament måste godkänna Sveriges och Finlands medlemskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet