Politiska vilden Amineh Kakabaveh KU-anmäler nu utrikesminister Ann Linde (S).

Amineh Kakabaveh KU-anmäler Ann Linde

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh KU-anmäler utrikesminister Ann Linde (S). Anledningen är den avsiktsförklaring Linde undertecknat tillsammans med Finlands och Turkiets utrikesministrar.

Kakabaveh vill att KU granskar om regeringen har överträtt sina befogenheter och agerat i strid med grundlagen.

Enligt Kakabaveh så innebär avsiktsförklaringen att Sverige lovat att exportera vapen till Turkiet, vilket betyder att regeringen har föregripit ett beslut av en självständig myndighet, ISP, som prövar vapenexportfrågor.

Hon vill också att KU granskar vad regeringen lovat i frågan om enskilda utlämningsärenden.

”Det är synnerligen allvarligt om enskilda utlämningsärenden skulle ha använts som betalning av den svenska regeringen för att förmå Turkiet att släppa fram Sveriges och Finlands Nato-ansökan. Detta strider helt mot regeringsformens 11 kapitel 3 § om domstolars oberoende”, skriver Kakabaveh i sin anmälan.

I klippet nedan intervjuas bland annat Kakabaveh om Märta Stenevi som riktade kritik mot regeringen efter avtalet med Turkiet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, Gabriella Irsten från Svenska freds- och skiljedomsföreningen och partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Foto: Johan Jeppsson/SVT/Claudio Bresciani/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.