Foto: TT

Dags för drottningoffer

Uppdaterad
Publicerad

Hon kanske ser ensam och ofarlig ut nu. Men på bara någon vecka kan en getingdrottning ha grundat en stor koloni.

– Är man livrädd för getingar är det nu man ska ta bort dem, säger stekelforskaren Julia Stigenberg.

Det låter kanske lite brutalt. Och helst ska man kanske låta bli getingarna, som trots ett ibland rätt irriterande bordsskick på sensommaren är nyttodjur i trädgårdarna.

Men ibland kan ett snabbt ingripande nu på försommaren förebygga en betydligt större och farligare insats längre fram.

– Det är ju de stora, tjocka honorna som dyker upp först. En enveten en som vill bygga bo på utedasset eller hallen, ställen där man rör sig ofta, är det nog lika bra att ta bort, säger Julia Stigenberg vid Naturhistoriska riksmuseet.

Först och främst kan man försöka att plocka bort det påbörjade boet, det kan få getinghonan att försöka någon annanstans. Men om den randiga insekten återvänder får hon även hos Julia Stigenberg sätta livet till.

– De blir ju bara fler och fler och fler annars. Jag hittade faktiskt ett bo i en stövel när jag var i min sommarstuga nyligen, berättar hon.

– Men man ska tänka sig för. Getingar är grymma på att äta andra insekter, som larver i äppelträd och annat. Om folk förstod vad getingen gör, skulle de kanske stå ut med dem lite mer.

Fakta: Getingbon

* Getingboet byggs av pappersmassa, som getingarna skapar genom att tugga trä från exempelvis döda träd. Bygget påbörjas av en ensam hona, drottningen, som blivit befruktad under hösten och sedan övervintrat någonstans.

* Det bästa är att ta bort ett oönskat bo så tidigt som möjligt. Använd skyddshandskar och gärna även en bihatt.

* Är det inte större än en pingisboll är ett alternativ att ta fram dammsugaren, eller att försiktigt skära ner boet i en påse. Därefter kan man krossa, dränka eller frysa boet.

* Det kan också vara bra att vänta till kvällen, då de flesta av getingarna är inne i boet och kylan gjort dem slöa.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet och Anticimex. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.