Liberalernas partisekreterare Juno Blom om Liberalernas fall i senaste SCB:s stora partisympatiundersökning. Foto: SVT/TT

Liberalerna rasar i SCB:s mätning: ”Katastrofsiffror”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna rasar till 2,5 procent och ligger under riksdagsspärren visar SCB:s stora partisympatiundersökning.

– Det här är katastrofsiffror, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein i SVT:s sändning.

Siffrorna inom parantes visar förändringen sedan riksdagsvalet 2018. Foto: SVT Design

Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren och får 2,5 procent i SCB:s partisympatiundersökning.

Det är en statistiskt säkerställd minskning med 0,5 procentenheter jämfört med den senaste mätningen som gjordes i november 2020.

Liberalerna meddelade i mars att man kommer att stödja M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister efter valet 2022, även om detta skulle kräva stöd från SD. Men beskedet har alltså inte gett någon uppgång i opinionen.

– Det är klart att det här är tråkiga siffror, vi har varit medvetna om att det vägval vi gjorde inte är ett mål utan ett medel, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom, till SVT.

SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein tror att siffrorna kommer att leda till en vidare debatt i regeringsfrågan inom Liberalerna.

– Det här är katastrofsiffror, säger hon i SVT:s sändning.

Även Miljöpartiet hamnar under spärren med 3,8 procent. Det är en minskning med 0,4 procentenheter men förändringen är inte statistiskt säkerställd.

”I nivå med vårt valresultat”

Socialdemokraterna får 28,2 i mätningen jämfört med noteringen på 29,4 procent i november 2020. Minskningen med 1,2 procentenheter är statistiskt säkerställd.

– Vi ligger i nivå med vårt valresultat vilket jag tycker är ett godkänt resultat, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad efter att siffrorna presenterats, till SVT.

Moderaterna ligger i princip stilla i opinionen. Partiet noterar en liten ökning med 0,3 procentenheter till 22,4 procent jämfört med förra mätningen men den siffran är inte statistiskt säkerställd.

– Det är det långa linjerna som är mest intressanta. Vi har haft en kontinuerlig opinionsuppgång sedan hösten 2019, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer, till SVT.

Politisk debatt gynnar SD

Sverigedemokraterna får 18,9 procent i SCB:s mätning vilket är en statistiskt säkerställd uppgång med 1,3 procentenheter sedan förra mätningen.

– Under pandemin hamnade SD i skymundan. Då kretsade den politiska debatten kring pandemin, nu har frågor om lag och ordning och migration kommit högre upp på dagrdningen och det gynnar SD, säger Elisabeth Marmorstein i SVT:s sändning.

Centern noterar en uppgång och får 9,5 procent vilket är en statistiskt säkerställd uppgång med 1,9 procentenheter.

Kristdemokraterna får 4,5 procent, också det en svag men statistiskt säkerställd nedgång.

Även Vänsterpartiet backar svagt och får 8,9 procent jämfört med noteringen på 9,3 i förra mätningen, men den siffran är inte statistiskt säkerställd.

SCB:s mätning: Så hade svenskarna röstat om det vore val i dag

Resultatet i den tidigare mätningen är angivet inom parantes

Centern: 9,5 procent (7,6 procent)

Liberalerna: 2,5  (3,0)

Moderaterna:  22,4 (22,1)

Kristdemokraterna: 4,5 (5,4)

Socialdemokraterna: 28,2 (29,4)

Vänsterpartiet: 8,9 (9,3)

Miljöpartiet: 3,8 (4,2)

Sverigedemokraterna: 18,9 (17,6)

Så gjordes mätningen

SCB genomför Partisympatiundersökningen (PSU) två gånger varje år, i maj och november.

PSU för maj 2021 genomfördes under perioden 28 april–27 maj.

Totalt ingick 9 216 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval.

Svaren samlades in genom telefonintervjuer och via webbenkät.

Totalt svarade 4 656 personer, vilket motsvarar 50,5 procent.

”Val i dag”-skattningen, som presenteras i dag, mäts med frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.