Dalakommuner röstar i rovdjursfrågan

Publicerad

I fyra dalakommuner är det på valdagen folkomröstning i rovdjursfrågan. Starka krafter ledda av jägarna kräver en förändring av jaktlagstiftningen.

-Det är väl fullt naturligt att vi som bor på ort och ställe får ha ett inflytande i den här frågan om jakt. Det ska man ju inte sitta vid ett skrivbord i Stockholm och bestämma, säger Gunnar Håkansson, jaktledare för Hästhagens jaktlag i Orsa.

Det är invånarna i Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen som ska ta ställning till om deras kommun ska verka för en ändring av paragraf 28 i jaktlagstiftningen, så att djurägare får större möjlighet att skjuta rovdjur som hotar deras tamdjur och hundar.

-Vi vill i alla fall ha möjligheten att skydda våra tamdjur, säger Gunnar Håkansson.

-De kan sätta de där vargarna i reservat och hägna in dem uppe i Sarek, som de gör i USA. Där har de vargarna i Yellowstone, en stor nationalpark, säger Per Andersson i jaktlaget.

Aktuellt: Du tycker inte det ska vara några vilda vargar?

-Nej, jag tycker inte det.

-Som det är nu, så om en varg hoppar över stängslet in till mina får, så skulle jag springa in och hämta mitt gevär och skjuta vargen på direkten. Inte skulle jag gå ut och säga ”schas med dig”. Det gör man inte. Och jag tycker att den rättigheten borde finnas i grundlagen, säger Anne-May Siwers.

Men inte alla håller med om att vargen borde försvinna.

-De är ju en naturlig del av vår fauna, och jag tycker att vi ska ha vår fauna så intakt som möjligt. Det är inte människans sak att gå in och peta i allting, vi har förstört tillräckligt redan, säger Margareta Wikström på Naturskyddsföreningen i Rättvik.

Margareta Wikström är kritisk till hur frågeställningen i folkomröstningen är formulerad, och orolig för att varghatare kommer att utnyttja en uppluckring av jaktlagstiftningen till att utrota vargen.

-Det är så många som inte vill ha varg – och de har vapen. Så det är lätt för dem att se till att det blir så, säger hon.

Flera av de rovdjursvänner som Aktuellt har talat med vill inte framträda med sina åsikter offentligt. Detta trots att opinionsmätningar faktiskt visar att en majoritet av dem som lever bland rovdjuren stödjer riksdagens mål om en ökad vargstam till 200 djur.

Reporter: Johanna Johnson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer