Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg debattera årets vårbudget med finansminister Elisabeth Sventesson(M). Foto: SVT

Damberg: ”De blir krockkuddar för regeringens politik”

Publicerad

Regeringens vårändringsbudget presenterades i dag. Den innehåller rätt prioriteringar i en tuff tid enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Man väljer att inte se den verklighet som många hushåll drabbats av, svarar Mikael Damberg (S).

I kvällens Aktuellt möttes finansminister Elisabeth Svantesson och socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg i debatt om budgeten.

Enligt Damberg är det vård, skola och barnfamiljer som kommer drabbas hårdast av regeringens budget som enligt honom snarare prioriterar skattesänkning till de med höga inkomster.

– Det låter som att finansministern är nöjd men verkligheten är att skolan står inför stora besparingar. 17 av 21 sjukvårdsregioner budgeterar negativa resultat i år. Det är sjukvården och skolan som blir krockkuddar för regeringens politik, säger Damberg.

Svantesson: Kan inte blåsa på

Finansminister Svantesson svarar att hon håller med om att många hushåll, företag, kommuner och regioner har det tufft just nu, men att det är viktigt att göra rätt sak i rätt tid, och att det allra viktigaste just nu är att pressa tillbaka inflationen.

– Vi gör det som krävs och behövs. Vi stöttar dem som behöver och gör viktiga satsningar. Men just nu kan vi inte blåsa på därför att då skulle inflationen bli ännu högre, säger Svantesson.

Se debatten mellan Elisabeth Svantesson och Mikael Damberg i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.