Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det får förödande konsekvenser. Klasser bli större, elever som är i behov av särskilt stöd riskerar att inte få det, säger lärarfackets ordförande Johanna Jaara Åstrand om regeringens vårändringsbudget. Foto: SVT/TT arkiv

Sveriges lärare: ”En katastrofbudget för svensk skola”

Publicerad

För landets kommuner och regioner blir det inga tillskott i vårbudgeten – trots att flera av dem har svårt att få ekonomin att gå ihop under 2023. Enbart skolsektorn hade behövt ett tillskott på 12 miljarder, enligt fackorganisationen Sveriges Lärare. 

– Det här är en katastrofbudget för svensk skola och svensk lärarkår, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges Lärare. 

Fackförbundet Sveriges lärare menar att budgeten riskerar att tvinga fram stora nedskärningar i skolan:

– Det får förödande konsekvenser. Klasser bli större, elever som är i behov av särskilt stöd riskerar att inte få det, säger Jaara Åstrand.

– Vi sitter i övertalighetsförhandlingar och lärare riskerar att sägas upp i ett läge där skolorna skriker efter fler lärare på grund av att det saknas pengar.

Enligt Sveriges Lärare motsvarar de 12 miljarderna drygt 19 000 grundskollärare.  

Men samtidigt hävdar Konjunkturinstitutet att för mycket pengar till kommuner hade riskerat att spä på inflationen ytterligare? 

– Vi har räknat på det. 12 miljarder skulle ge en inflationseffekt på mellan 0,04 till 0,12 procentenheter. Det är att jämföra med en inflationseffekt som energistödet ger, och då hävdade regeringen att det inte är relevant.

SKR: “Riktigt tufft nu”

Inflation och räntehöjningar har bidragit till ökade kostnader och en ansträngd ekonomi för många kommuner och regioner – som varnar för nedskärningar. 

– Det är riktigt tufft nu, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Hon säger att 17 av 21 regioner la en budget med underskott, sammantaget minus 9,5 miljarder kronor. 48 kommuner har lagt en budget med underskott.

– Och nästa år ser ännu värre ut, säger Annika Wallenskog.

SKR har förståelse för att budgeten är återhållsam med tanke på den höga inflationen, men är missnöjda med att kommuner och regioner nu hålls på halster. De tvingas vänta till höstbudgeten innan det kommer besked om nya pengar: 

– Utan ett besked idag måste man vidta åtgärder utifrån att man kanske inte får några pengar alls. Då kanske man drar ner på välfärden på olika ställen helt i onödan – och sen kanske det visar sig att pengar kommer, säger Annika Wallenskog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.