• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad hände egentligen med plastpåseskatten? SVT:s politikreporter Karolina Skoglund reder ut och går igenom två andra snackisar från årets vårbudget. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Carol Atallah/SVT

Finansministern om budgeten: Finns orsak att vara försiktig

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens i morse beskrev finansminister Elisabeth Svantesson (M) att vi nu ser en mer normal vårändringsbudget än vad vi sett de senaste åren. Hon sa också att den präglas av den fortsatt höga inflationen.

 – Även framåt finns stora osäkerheter, även om vi tror att den kommer att dämpas. Men det finns orsak att vara försiktig. 

Totalt satsar regeringen fyra miljarder kronor i den här budgeten, vilket kan jämföras med den i fjol som låg på drygt 30 miljarder.  

I den här budgeten läggs bland annat en stor summa på det förlängda och höjda tillägget i bostadsbidraget till barnfamiljer, totalt handlar det om 720 miljoner. För de som är berättigade bidraget innebär det en ökning av maxbeloppet från 1 325 kronor till 2 100 kronor.  

En annan stor utgift går till att utöka antal platser i yrkesutbildningen, något som regeringen drog in på i höstbudgeten. Totalt handlar det nu om 8 350 nya platser som ska till för en summa på 719 miljoner kronor.  

– Vi har ett läge där många arbetsgivare skriker efter nya medarbetare. Det här är en god chans att skapa förutsättningar för fler kockar, undersköterskor och batteribyggare”, sa arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff tidigare om dessa pengar.

Vill sänka skatten

Det försvarspolitiska läget ger avtryck även i budgeten och nu läggs 660 miljoner i ökade anslag på Nato-avgift och militära natoanpassningar.  

Vidare aviserade finansministern att skattesänkningar på arbete kan bli aktuellt framåt, men först när det ekonomiska läget tillåter.  

– Vi ska sänka skatten på arbete. Exakt när vi gör det ska vi återkomma till, sa Elisabeth Svantesson. 

Bland de något mindre men ändå betydande satsningarna finns mer pengar till Kriminalvården (300 miljoner), SFI för ukrainare (100 miljoner) och höjda anslag till Säpo (50 miljoner). 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ pressträffen med finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Skillnad mellan höst- och vårbudget

Skillnaden mellan höstbudgeten och vårbudgeten är stor. Höstbudgeten omfattar egentligen hela året och vårbudgeten innehåller förändringar i höstbudgeten, vilket gör att den kallas för vårändringsbudgeten. Därtill innehåller den en bedömning av det ekonomiska läget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.