Mikael Damberg tar Socialdemokraternas plats i partiledardebatten i Riksdagen. Foto: Scanpix

Damberg vikarie i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Förra söndagen var det partiledardebatt i SVT. I dag är det dags för ännu en, i riksdagen. Men utan Stefan Löfven som inte har någon plats där, vilket sänker tyngden skriver SVT:s Ulf Hambraeus inför debatten.

9.00: Se debatten direkt på svt.se

Det är den första av riksdagsårets tre partiledardebatter. De är ju inte många direkt, så det borde verkligen vara en högtidsdag. Och det är det också, fast ändå inte riktigt. För det är lika bra att säga det med en gång, nämligen att det inte blir någon ”riktig” partiledardebatt.

Inget ont om den socialdemokratiska gruppledaren Mikael Damberg, som får ta debatten i dag för partiets räkning, men det är klart att det sänker tyngden i riksdagens partiledardebatt när en av landets två statsministerkandidater, Stefan Löfven, får sitta på läktaren.

Oppositionen flåsar regeringen i nacken

Med detta sagt, så måste man ändå konstatera att det börjar hetta till på den politiska spelplanen. Vi befinner oss nu i den andra delen av mandatperioden. Oppositionen har nått fram till en trovärdig stabilitet med Stefan Löfvens lag i spetsen, och den tidigare så trygga opinionsledningen för alliansen är som bortblåst.

Oppositionen flåsar regeringen i nacken, samtidigt som tillväxten i ekonomin bromsar in, jobben försvinner och den ekonomiska krisen i omvärlden verkar inte ge med sig. Ovanpå detta ett par partier inom alliansen som allt som oftast hamnar under riksdagsspärren i landets opinionsmätningar.

Blir påståenden till höger och vänster

I dag kommer vi att få höra från vänster att alliansen väljer att sänka bolagsskatter framför att satsa på utbildning för unga så att de kan få jobb. Regeringens jobbavdrag, den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, och inte minst den sänkta restaurangmomsen har inte gett de utlovade nya jobben.

Från höger får vi höra att de rödgröna, med Socialdemokraterna i spetsen, vill gå tillbaka från arbetslinjen till bidragslinjen. Höjda skatter, inte minst på ung arbetskraft, kommer att slå ut många tusentals jobb. 

Påståenden och anklagelser till höger och vänster blir det, men någon gång så kommer Sverigedemokraterna att lyckas flika in en debatt om flyktingpolitiken, och för just den stunden så kommer samtliga övriga partier att enas i en front för öppna gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer