Damberg: Hemlig avlyssning börjar utredas inom några dagar

Publicerad

Den utredning om regeringens förslag att ge polisen möjlighet till hemlig avlyssning påbörjas inom några dagar. Det säger Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt.

– Vi gör en exempellös satsning på att knäcka gängen nu, säger Damberg.

Mordet på hiphopartisten Einár blev den 21:a dödsskjutningen i Stockholms län under 2021. Därtill har ytterligare 30 personer skottskadats under samma tidsperiod.

– En alldeles för hög siffra, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt.

– Vi gör en exempellös satsning på att knäcka gängen nu, i form av att ge polisen mer pengar, att skärpa straffen och ge polisen nya verktyg. Men vi måste också bryta nyrekryteringen och orka med att jobba förebyggande, säger han.

Hemlig avlyssning ska utredas

Polisen har länge lyft fram att man vill kunna avlyssna gängkriminella i proaktivt syfte, alltså utan att det finns en konkret brottsmisstanke, för att kunna förhindra brott och stoppa mord innan de sker. Den 27 augusti presenterade Mikael Damberg regeringens förslag om att ge polisen effektivare möjlighet att använda hemliga tvångsmedel. Damberg berättade då att saken ska utredas - men utredningen är ännu inte tillsatt. 

– Vi kommer, och vi talar om dagar, inte veckor och månader, att gå vidare med frågan om preventiv avlyssning, så det är definitivt ett prioriterat område, säger han. 

Varför har det dröjt så länge? 

– När man ska utreda någonting måste man ha ett underlag för det, man måste ha definierat frågeställningen så man vet exakt vad man ska utreda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.